Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

VII. Nyári Fizika Tábor - Pacsa, 2002

A nagykanizsai Zsigmondy-Széchenyi Szakképző Iskola és a KöMaL idén nyáron is megrendezte a hagyományos nyári fizikatáborát a Zala megyei Pacsa község Sportkollégiumában. A táborban mintegy harminc diák, a pontversenyben eddig jól szereplő 9., 10. és 11. osztályos fiatal vehetett részt július 13-20. között a hangulatos nyári programban. A költségek felét a résztvevők fizették, a másik felét a tábor támogatói fedezték.

Tavaly sajnos technikai okok miatt elmaradt a nyári tábor. Az idei rendezvény valamennyi középiskolás résztvevője első alkalommal járt a Sportkollégiumban, hiányoztak tehát a korábban gyakori ,,visszatérő táborlakók''. Csupán a tábort vezető tanároknak (Bödéné Németh Margit, Részeg Anna, Varga István és Gnädig Péter), valamint az ő munkájukat segítő egyetemistáknak (Jurányi Zsófia és Sebestyén Zsolt) volt ismerős a helyszín és a program.

A különböző korú és különböző városokból érkezett diákok 3 fős csapatokat alkotva majd egy héten keresztül versenyeztek egymással. Naponta egy csomó elméleti feladat közül választhattak, ezeket közösen vagy egyénileg oldhatták meg (szükség esetén az egyetemisták vagy a tanárok kisebb-nagyobb segítségével), valamint egy összetettebb mérési feladattal is próbálkozhattak. Ez utóbbira példa: hogyan változik egy inga lengésideje, ha az inga tömege a lengések során nem állandó, hanem lassan csökken? A hátsó belső borítón látható fénykép az egyik csapat szabadtéri mérését mutatja, amint éppen egy lyukas műanyagflakonból készített inga mozgását tanulmányozzák.

A program részét képezte egy egésznapos kirándulás is a Keszthelyi hegységbe, valamint egy játékos ,,konstrukciós verseny'': hogyan lehet A4-es papírlapokból ragasztó és egyéb merevítő szerkezet felhasználása nélkül minél nagyobb teherbírású hidat készíteni?

A tábor a többség véleménye szerint nagyon jó hangulatban telt. A résztvevők - akiktől nem volt idegen a versenyszellem, hiszen valamennyien ,,kömalozó'' diákok voltak - az eddigi tevékenységüktől meglehetősen különböző foglalatosságokkal találkoztak. A napi ,,munka'' után sokan voltak kíváncsiak az esti előadásokra, a kísérleti bemutatóra, valamint az egyetemisták beszámolójára arról, hogy milyen is a matematika és a fizika iránt érdeklődő diákok élete a középiskola elvégzése után.

Reméljük, hogy a tábort jövőre is meg tudjuk rendezni! Sem diákban, sem tanárban, sem lelkesedésben nem lesz hiány - állítják az idei rendezvény résztvevői.

(G. P.)