Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Pályázat

A KöMaL szerkesztősége olvasói körében pályázatot hirdet elektronikus folyóiratban megjelentethető matematika témájú cikkekre. Olyan pályázatokat várunk, amelyek a számítógépet és annak grafikai, szimulációs és vizuális lehetőségeit használják fel matematikai jellegű problémák - esetleg kísérleti - megoldására.

Ajánlott témák:

1. Gyökvonás a komplex számsíkon
Alapfeladat: ismeretes, hogy az \(\displaystyle x_{n+1}={1\over2}\left(x_n+{a\over{x_n}}\right)\) sorozat határértéke \(\displaystyle \sqrt a\) vagy \(\displaystyle -\sqrt a\) a kezdőértéktől függően. Vizsgáljuk meg a fenti iterációt a komplex számsíkon.

2. Sorozat periódusainak vizsgálata
Alapfeladat: A 2, 0, 0, 1 számokból kiindulva készítsük el azt a sorozatot, amelynek minden további jegye az előző négy összegének a tízes maradéka. Hányadik lépés után ismétlődik meg a sorozatban a 2, 0, 0, 1 csoport? Vizsgáljuk meg az ilyen típusú sorozatok periodicitását.

3. Esik az eső...
Mennyi idő múlva lesz teljesen vizes a járda? A járdát tekintsük adott alakzatnak (intervallum, kör, téglalap stb.), az esőcseppeket pedig - a véletlen eloszlású középpontjuk által meghatározott - ponthalmazoknak (kicsi szakasz vagy kör stb.).

Feltételek: A cikkeket magyar és lehetőleg angol nyelven, HTML formában e-mailen a szerk@komal.elte.hu címre küldjék be. (Amennyiben Java appletet alkalmaznak, kérjük a forrásprogramot is!)

A nyertes pályázó 30 000 Ft-os Metropolis-díjban részesül.

A közlésre érdemes további pályázatokat szerzői díj kifizetésével megjelentetjük.

Beküldési határidő: 2001. július 15.