Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fizikából kitűzött gyakorlatok és feladatok
1998. december

Beküldhető a mérési feladat és legfeljebb 5 (szabadon választható) elméleti feladat (lásd a versenykiírást).

Mérési feladat

m. 202. Mérjük meg a beesési szög függvényében, hogy egy műanyag vonalzó a ráeső fény hányad részét veri vissza, hányad részét engedi át, s hányad részét nyeli el! (6 pont) Radnai Gyula, Budapest

Az elméleti versenyben kitűzött gyakorlatok és feladatok

FGy. 3204. Egy rajzszeg hegye kb. 0,1 mm2, lapja 1,2 cm2 területű. Mekkora nyomást kell kifejtenünk a rajzszeg fejére, hogy hegye a levegő nyomásának ezerszeresét fejtse ki a rajztáblára? Mekkora erőt alkalmazunk ekkor? (3 pont)

Közli: Holics László, Budapest

FGy. 3205.  Egy fogyasztót előtétellenálláson át kapcsolunk egy akkumulátorra. Ha az előtétellenállás értékét 100 -ról 150 -ra növeljük, az akkumulátor által leadott teljesítmény 25 %-kal csökken. Hány százalékkal csökken a változatlan ellenállású fogyasztó által felvett teljesítmény? (4 pont) (Á)

Közli: Kotek László, Pécs

FGy. 3206.  Egy úszó sűrűségmérő (areométer) 800 kg/m3 és 2000 kg/m3 közötti sűrűségekre van hitelesítve, a nekik megfelelő jelek közötti távolság 28 cm. Az alsó jeltől számítva milyen magasságban van az 1400 kg/m3-nek megfelelő jel? (4 pont)

Közli: Varga István, Békéscsaba

FGy. 3207.  Hőszigetelt falú, zárt, légüres kis cső van egy héliumot tartalmazó, nagy méretű edényben. A gáz nyomása 105 Pa, hőmérséklete 300 K. Rövid időre kinyitjuk a kis cső végét, és így belemegy valamennyi hélium. Mekkora lesz a csőben a gáz hőmérséklete? (4 pont)

Orosz feladat nyomán

FF. 3208. Becsüljük meg a Föld és a Vénusz légkörének tömegét! A felszíni nyomás a Vénuszon 90-szer nagyobb, mint a Földön, a Vénusz közepes átmérője 5%-kal, sűrűsége 10%-kal kisebb a Földénél. (4 pont)

Közli: Gáspár Merse Előd, Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn.

FF. 3209.  0,01 m2 keresztmetszetű, 5 m magas, függőlegesen álló hőszigetelt hengerben 1 mol 0 oC hőmérsékletű hélium gáz van. 4 kg tömegű, ugyancsak hőszigetelő, súrlódásmentesen mozgó dugattyút tartunk a henger tetejénél. A külső légnyomás 105 Pa. Milyen mélyre süllyed az elengedett dugattyú? (4 pont)

Közli: Somogyi Sándor, Győr

FF. 3210. Elvileg a Föld és a Hold is feltölthető elektromosan úgy, hogy elektronokat lövünk ki róluk az űrbe. Legalább mennyi munkára lenne szükség így ahhoz, hogy a fellépő elektrosztatikus taszítás végül elszakítsa a Holdat a Földtől? Mire fordítódna a végzett munka legnagyobb része? (5 pont)

Közli: Bihary Zsolt, Budapest

FF. 3211.  Vízszintes síkú, l nyomtávú, elég hosszú, elhanyagolható ellenállású sínpárra keresztben ráhelyezünk egy m tömegű, R ellenállású rudat, mely azon súrlódásmentesen, önmagával párhuzamosan csúszhat. A sínpár egyik vége szabad, másik végére U feszültségre feltöltött, C kapacitású kondenzátort kapcsolunk. A sínpár B indukciójú, függőleges, homogén mágneses mezőben helyezkedik el. A kondenzátor rákapcsolása után mekkora lesz a rúd végsebessége, és mekkora feszültség alakul ki a kondenzátoron? Mekkora legyen a csúszka tömege, hogy a csúszkának a lehető legnagyobb legyen a mozgási energiája? (5 pont)

Közli: Wiedemann László, Budapest

FF. 3212.  Egy belül feketére festett fém teásdoboz száját szappanoldatba mártjuk. A keletkezett szappanhártyát fehér fénnyel megvilágítva a visszaverődő fény gyönyörű színekben pompázik. Tegyük fel, hogy a hártya 250 nm vastag. Erre 30o-os beesési szöggel fehér fénysugarat bocsátunk. Milyen színű lesz a hártyáról visszaverődő fény? (5 pont)

Közli: Tavaszi Gábor, Budapest

FN. 3213.  Milyen alakzattá képezi egy f fókusztávolságú gyűjtőlencse a fókusza körüli r sugarú gömböt? (6 pont)

Közli: Tichy Géza, Budapest


A fizika feladatok megoldásai a következő címekre küldhetők:


Eötvös Loránd Fizikai Társulat, KöMaL feladatok; Budapest, Pf. 433. 1371
illetve
megoldas@komal.elte.hu (Az interneten keresztül történő beküldésről olvassa el tájékoztatónkat)

A beküldési határidő: 1998. január 11.