Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fizikából kitűzött gyakorlatok és feladatok
2000. október

Beküldhető a mérési feladat és legfeljebb 5 (szabadon választható) elméleti feladat (lásd a versenykiírást).

Mérési feladat

M. 218. Készítsünk mágneses ingát! Két mágneskorong egyikét rögzítsük az asztalon, a másikat függesszük fel felette úgy, hogy egyensúlyi helyzetben elég közel legyenek egymáshoz, vonzó helyzetben. Mérjük meg a kitérített ingára ható vonzóerőt a kitérítési szög függvényében! (6 pont)

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

Az elméleti versenyben kitűzött gyakorlatok és feladatok

P. 3364. A marokkói Kalid Kanussi 1999. október 24-én a chicagói maratoni versenyen 2 óra 5 perc 42 másodperc alatt tette meg a 42 195 méter hosszú távot.
a) Hány méterrel ,,maradt le'' a sportoló a 2 órás álomcsúcsot jelentő rekordtól? (Tételezzük fel, hogy állandó nagyságú sebességgel futotta végig a távot.)
b) Mennyivel kellett volna növelnie az átlagsebességét, hogy a napjainkban még hihetetlen csúcsot elérje? (3 pont)

Közli: Kopcsa József, Debrecen (Hatvani István fizikaverseny)

P. 3365. Egy délután Vivi telefonál Péternek, hogy neki már megérkezett a KöMaL októberi száma. Péter elindul Vivihez, s percenként 120 lépést tesz meg. Rögtön visszafordul, és a KöMaL-t olvasva percenként már csak 60 lépést tesz meg, egészen hazáig. Hány lépésre lakik Vivi Pétertől, ha a teljes menetidő oda-vissza 30 perc? (3 pont)

Közli: Simon Péter, Pécs (Dischka Győző fizikaverseny)

P. 3366. Egymással érintkező, R sugarú merev gömbök alkotta köbös kristályrács-modellben mekkora annak a gömbnek a sugara, amely ebben a szerkezetben a gömbök közötti térrészben még elfér? (3 pont)

Zemplén Győző fizikaverseny, Nagykanizsa

P. 3367. Egy m tömegű, egyenlő szárú derékszögű háromszög keresztmetszetű fahasáb súrlódásmentesen csúszhat a vízszintes felületen. A hasábra az ábrán látható módon fonállal összekötött m és 2m tömegű, pontszerűnek tekinthető testeket helyezünk. A fahasáb alapjának hossza L=54 cm. A súrlódás, valamint a fonál és a csiga tömege elhanyagolható.
A fonállal összekötött testeket egy adott pillanatban elengedjük.
a) Mekkora úton mozdul el a fahasáb, amíg a 2m tömegű test a fahasáb aljára ér?
b) Határozzuk meg a testek és a fahasáb sebességét a 2m tömegű test leérkezésének pillanatában! (6 pont)

Közli: Kotek László, Pécs (Párkányi László fizikaverseny)

P. 3368. Egy literes fazékban, amelynek alja éppen 1 dm2 területű, fél liter víz van. Mekkora munkát végzünk, ha egy 0,5 dm2 keresztmetszetű, magas főzőpoharat talpával lefelé lassan lenyomunk a fazék fenekére? (A pohár tömege elhanyagolható.) (4 pont)

Károly Ireneusz fizikaverseny, Pécs

P. 3369. Egy tölcsérbe az ábra szerinti helyzetben 1 dm3 vizet töltünk. Az asztalon a tölcsér által letakart terület 2 dm2, a víz magassága 1,2 dm. Legalább mekkora legyen a tölcsér tömege, hogy ne emelkedjék fel az alátámasztási felületről? (4 pont)

Kalamár Csaba emlékverseny, Nagykanizsa

P. 3370. Egy gyakorlott gyöngyhalász h1 mélységig úszik lefelé, onnan már úszás nélkül is tovább süllyed. A fenékre érve a derekához köt egy, a tartalmával együtt m tömegű, a víznél kétszer nagyobb átlagsűrűségű kosarat, majd elkezd felfelé úszni. Amikor h2 távol van a vízfelszíntől, nem kell tovább tempóznia, anélkül is felemelkedik. Mekkora a gyöngyhalász tüdejének térfogata? (Merülése közben sehol nem fúj ki levegőt magából.) (5 pont)

Közli: Bodor András, Budapest

P. 3371. Az ábrán ugyanazon N2 gáz két állapotváltozását láthatjuk nyomás-hőmérséklet grafikonon. Az A állapotban a gáz térfogata V0.
a) Ábrázoljuk az ABC és az ADC állapotváltozást nyomás-térfogat grafikonon!
b) Melyik folyamatban vesz fel több hőt a gáz?
c) Határozzuk meg a két úton felvett hő arányát! (4 pont)

Nagy László fizikaverseny, Kazincbarcika

P. 3372. Két 30 V méréshatárú voltmérő és egy 1 mA méréshatárú ampermérő van sorbakötve egy telepre. Az egyik voltmérő 12 V-ot, a másik 19 V-ot jelez, az árammérő 0,4 mA-t mutat. Vizsgáljuk meg, mi történik, ha valamelyik műszert rövidre zárjuk! Mit mutatnak ekkor a műszerek? Károsodik-e valamelyikük? (4 pont)

Közli: Radnai Gyula, Budapest

P. 3373. A Naprendszer adatait felhasználva mutassuk meg, hogy az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozáskor a Hold árnyéka kb. kétszeres hangsebességgel futott át Magyarországon. (4 pont)

Közli: Korpássy Péter, Budapest


A fizika feladatok megoldásai a következő címekre küldhetők:


Eötvös Loránd Fizikai Társulat, KöMaL feladatok; Budapest, Pf. 433. 1371
illetve
megoldas@komal.elte.hu (Az interneten keresztül történő beküldésről olvassa el tájékoztatónkat)

A beküldési határidő: 2000. november 13.