Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A C. 933. feladat (2008. február)

C. 933. Adott az ABC háromszög. Adjuk meg azt a C ponton átmenő egyenest, amelynek C-től különböző bármely D pontjára az ABD háromszög kerülete nagyobb, mint az ABC háromszög kerülete.

Javasolta: Holló Gábor (Budapest)

(5 pont)

A beküldési határidő 2008. március 17-én LEJÁRT.


Megoldás. Mivel az AB szakasz bármilyen C pont választása mellett minden háromszögben benne lesz, ezért elég az AC+BC összeg legkisebb értékét vizsgálni. Tükrözzük a B pontot az e egyenesre (B'), és kössük össze C-vel. A tükrözés miatt BC=CB', tehát AC+BC=AC+CB'.

Látható, hogy ha D=AB'\cape, akkor az így kapott háromszög kerülete kisebb, mint az ABC háromszögé. Ezért a B' pont rajta kell, hogy legyen az AC egyenesen. Ez pedig csak akkor van így, ha az e egyenes a háromszög C csúcsán átmenő külső szögfelezője.

Hogy ez az egyenes tényleg jó, arról az előbbi tükrözéses eljárással győződhetünk meg. (Ha a D pont éppen az e és az AB egyenes metszéspontja, akkor az ABD háromszög elfajuló háromszög.)

Megjegyzés: Ekkor az e egyenes az A ill. B fókuszpontú AC+CB nagytengelyű ellipszis érintője, hiszen ha e metszené az ellipszist egy P pontban is, akkor a CP húr bármelyik pontja még kisebb kerületet is eredményezne.


Statisztika:

170 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:85 versenyző.
4 pontot kapott:17 versenyző.
3 pontot kapott:7 versenyző.
2 pontot kapott:11 versenyző.
1 pontot kapott:14 versenyző.
0 pontot kapott:36 versenyző.

A KöMaL 2008. februári matematika feladatai