Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 639. feladat (2018. május)

G. 639. Megfigyelték, hogy az égő gyertya lángja a Föld körül keringő űrhajóban gömb alakú. Adjunk magyarázatot erre!

(3 pont)

A beküldési határidő 2018. június 11-én LEJÁRT.


Megoldás. A súlytalanság állapotában a gyertya lángja körül nincs lényegesen kitüntetett irány (mindössze a gyertya elhelyezkedése okoz némi aszimmetriát), emiatt a láng gömbszimmetrikus, közelítőleg gömb alakú lesz.

Megjegyzés. A lánggömb mérete sokkal kisebb, mint a Földön a gyertyaláng mérete, mert a súlytalanságban nincs felhajtóerő, a meleg gázok nem tudnak gyors áramlással eltávozni a gyertya közeléből. Emiatt a láng oxigén-utánpótlását csak a diffúzió biztosítja, ami viszonylag lassú folyamat.

Az égés vizsgálata súlytalanságban mai napig kutatott terület. A Nemzetközi Űrállomáson végezték el a FLEX-1 és a FLEX-2 kísérleteket, amelyekről érdekes ismertetéseket, illetve mozikat találhatunk a világhálón.


Statisztika:

29 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Andó Lujza, Antal Virág Anna, Bárdos Deák Botond, Beke Zsolt, Bíró Ferenc, Cseke Balázs, Egyed Márton, Fekete Bálint Bertalan, Forgács Kata, Hajnal Lilla Viola, Jánosik Máté, Kis-Bogdán Kolos, Koczó Attila, Kovács 062 Gábor, Láng Erik, Ludányi Csongor, Nagy Zalán, Osváth Klára, Papp Marcell Miklós, Sebestyén Pál Botond, Szakáll Lili, Szántó Barnabás, Zsigmond Botond.
2 pontot kapott:Hartmann Alice, Tóth Ábel, Williams Hajna.
1 pontot kapott:3 versenyző.

A KöMaL 2018. májusi fizika feladatai