Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 795. feladat (2022. november)

G. 795. Két síktükör egymással \(\displaystyle 60^\circ\)-os szöget zár be. A két tükör metszésvonalától 30 cm-re \(\displaystyle 30^\circ\)-os beesési szögben fénysugár érkezik az egyik tükörre. Legalább mennyi idő telik el, amíg a visszaverődő fény az egyik tükörről a másikig ér?

(3 pont)

A beküldési határidő 2022. december 15-én LEJÁRT.


Megoldás. Akkor telik el minimális idő a két visszaverődés között, ha a beeső és a visszavert fénysugarak egy olyan síkban haladnak, ami merőleges a két tükör metszésvonalára. Az ábra ezt a síkot mutatja.

Láthatjuk, hogy a két tükör \(\displaystyle M\) metszéspontja, valamint az első és a második visszaverődési pont (\(\displaystyle A\) és \(\displaystyle B\)) egyenlő oldalú háromszöget alkot, tehát a két visszeverődés között a fénysugár legalább 30 cm-es utat fut be. Az eltelt időt a fénysebesség (\(\displaystyle c=3 \cdot 10^8 \, \rm{m/s}\)) segítségével számíthatjuk ki:

\(\displaystyle t=\frac{s}{c}=10^{-9}~\rm{s}=1~\rm ns.\)


Statisztika:

31 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Antal Áron, Biró Kata, Bohner Emese, Csapó András, Jávor Botond, Konkoly Zoltán, Ligeti Barnabás, Sütő Áron, Szatmári Emese, Tajta Sára.
2 pontot kapott:Bor Noémi, Jacsman Vencel , Kávai Ádám, Sukola Bence, Szendrői Bori , Žigo Boglárka.
1 pontot kapott:6 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.
Nem versenyszerű:8 dolgozat.

A KöMaL 2022. novemberi fizika feladatai