Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 808. feladat (2023. február)

G. 808. Egy dugattyúval ellátott, henger alakú tartályban \(\displaystyle 20\;{}^\circ\)C-os, \(\displaystyle 30\%\) relatív páratartalmú levegő található. Állandó hőmérséklet mellett hányszorosára változtassuk meg a tartályban a levegő térfogatát, hogy a benne lévő vízpára elkezdjen kicsapódni?

(4 pont)

A beküldési határidő 2023. március 16-án LEJÁRT.


Megoldás. A vízpára akkor kezd el kicsapódni, ha a relatív páratartalom 100%-os lesz. Állandó hőmérséklet mellett a relatív páratartalom a vízgőz sűrűségével egyenesen, vagyis a térfogattal fordítottan arányos, tehát a térfogatot 0,3-szeresére kell lecsökkentenünk, hogy megkezdődhessen a vízcseppecskék kondenzációja.

Megjegyzés: A megoldás során feltételeztük, hogy a tartályban lévő levegő sűrűsége is olyan, hogy ideális gázként kezelhető a vízgőzhöz hasonlóan. Ilyen esetekben a gázkeverék egyes összetevői semmilyen hatással sincsenek egymásra, például a keverék nyomása az összetevők részleges (más szóval parciális) nyomásainak összegeként adódik.


Statisztika:

31 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Antal Áron, Bencze Mátyás, Biró Kata, Földes Márton, Hornok Máté, Kiss 668 Benedek, Medgyesi Júlia, Nagy 639 Csenge, Sós Ádám, Sütő Áron, Szabó 926 Bálint, Szabó 926 Bence, Szatmári Emese, Toplak Ágnes, Tóth Hanga Katalin, Žigo Boglárka.
0 pontot kapott:10 versenyző.
Nem versenyszerű:4 dolgozat.

A KöMaL 2023. februári fizika feladatai