Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 179. feladat (2008. február)

I. 179. Készítsünk weboldalt HTML 4 nyelven CSS stíluslap felhasználásával szűkebb lakóhelyünk bemutatására. A weboldal képek és hivatkozások segítségével mutassa be a város - nagyváros esetén a városrész, vagy kerület - legfontosabb intézményeit és nevezetességeit. A bemutatandó intézményeket (például helyi önkormányzat, színház, sportcentrum stb.) egy táblázat egy-egy sorába helyezzük el. A táblázat soraiban az első oszlopban legyen egy nagyjából 150×100 pixel méretű kép a nevezetességről, és mellette a második oszlopban néhány figyelemfelkeltő mondat. Az első oszlopban található kép legyen hivatkozás, amellyel az adott intézmény/nevezetesség weboldalára lehet egy külön ablakban lépni. Amikor az egérmutató a kép fölé kerül, illetve amikor elmegy a kép fölül, akkor a kép egy halványabb és élénkebb változata cseréljen helyet. A weboldalt lehetőleg ízléses, a tartalommal összhangban lévő kinézetben formázzuk a stíluslap segítségével.

Az elkészített weblap egy index oldalból és egy stílusleíró állományból, valamint a szükséges képekből álljon. Válasszunk egy magyarországi szolgáltatót, akinél ingyenesen elhelyezhetjük az oldalt, és töltsük föl. Ellenőrizzük a HTML állományt és a stíluslapot a http://www.w3.org/ oldalon található ellenőrző eszközökkel, hogy ne tartalmazzon hibát. Beküldendő a weboldal címe.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. március 17-én LEJÁRT.


Úgy gondoltuk, hogy minden "alapvetően jó", tartalmas megoldást közzéteszünk. Születtek több hibát tartalmazó munkák, ezek szövegét általában összetettebb WYSIWYG webszerkesztők hozták létre.

A HTML és CSS ellenőrzők segítségével mindenki maga megvizsgálhatja, hogy mely oldalak teljesen hibátlanok, melyekben hibás egy-két apróság (pl. a DOCTYPE megadása hiányzik, néhány elemnél szerepel nem létező paraméter, nem pontosan 150x100 pixel méretűek a képek, stb.), bár arra legyünk figyelemmel, hogy az ingyenes tárhelyek reklámcsíkjaiban szintén több hiba van, ami nem róható föl a versenyzőknek.

A bemutatásra érdemes hibátlan, vagy majdnem hibátlan megoldások:

http://ap-i179.atw.hu

http://www.rekas.fw.hu/

http://komal.extra.hu/

http://i179vm.extra.hu/


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Véges Márton.
9 pontot kapott:Adrián Patrik, Földes Imre, Molnár Gábor.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2008. februári informatika feladatai