Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 184. feladat (2008. április)

I. 184. A kreatív játékok, és egyben a képességfejlesztő módszerek közé tartozik a trimino. A játék célja, hogy a neveket és a jelöléseket helyesen összepárosítva kisebb háromszögekből előre meghatározott alakzatot állítsunk össze. Legegyszerűbb esetben, a mintának megfelelően, egy nagy háromszöget lehet kirakni. A kis háromszögek illeszkedő oldalain az ionok nevének és képletének összetartozónak kell lenniük.

Készítsük el a mintán látható, az összetett ionok nevét és összetételét gyakoroltató trimino felvágás előtti képét. A megoldáshoz ajánljuk az Inkscape nevű (internetről ingyenesen letölthető) vektorgrafikus rajzolóprogramot.

Beküldendő a képállomány a rajzolóprogram alapértelmezett formátumában és egy elterjedt képformátumban (i184.png vagy i184.gif), valamint egy rövid dokumentáció (i184.txt, i184.pdf, ...), amely tartalmazza vázlatosan a megoldás leírását és a használt szoftverek nevét.

(10 pont)

A beküldési határidő 2008. május 15-én LEJÁRT.


Összesen 7 megoldás érkezett. Hárman Inkscap és hárman CorelDraw vektorgrafikus szerkesztőprogrammal oldották meg a feladatot. Egy versenyző nem küldött dokumentációt. Szinte senki nem írta le, hogy a kémiai képleteket, amelyekben alsó és felső index egyszerre szerepel, hogyan készítették el. A megoldás elkészítése rendkívül aprolékos, ha a csoportos formázási és transzformációs lehetőségeket nem alkalmazzuk. Siegler Gábor


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Adrián Patrik, Földes Imre, Horváth 135 Loránd, Véges Márton.
9 pontot kapott:Pap 987 Dávid.
7 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2008. áprilisi informatika feladatai