Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 207. feladat (2009. február)

I. 207. A jégkorong - a válogatott sikerei hatására - egyre népszerűbb sport hazánkban. A Magyar Jégkorong Szövetség weblapjáról (www.icehockey.hu) letölthetők a magyar jégkorong válogatott mérkőzéseinek eredményei a 2008-as év utolsó mérkőzésével bezárólag. Az adatok a jeghoki.csv állományban itt is megtalálhatóak.

1. Készítsünk adatbázist i207 néven. A mellékelt tábla tartalmát, amely megadja a mérkőzések adatait, meccs néven importáljuk az adatbázisba. A forrásfájl pontosvesszővel tagolt szövegfájl.

2. Importálást követően állítsuk be a megfelelő adatformátumot és a kulcsot.

Tábla: meccs (az, datum, ellenfel, tipus, varos, orszag, lott, kapott)

A következő feladatok megoldása során lekérdezéseket kell készítenünk. Törekedjünk arra, hogy egy-egy feladat megoldását egyetlen SQL parancsban vagy azzal egyenértékű módon fogalmazzuk meg.

3. Vajon mikor aratta legnagyobb gólkülönbségű győzelmét a magyar válogatott? Lekérdezés segítségével határozzuk meg a dátumot, az ellenfél nevét és az eredményt. Ha több ilyen is van, bármelyik, de akár az összes is megadható. (3gyozelem)

4. Készítsünk lekérdezést, amely megadja, hogy melyik évben hány győzelmet aratott a magyar válogatott. (4evenkent)

5. Készítsünk lekérdezést, amely kilistázza, hogy melyik ellenfelét mikor győzte le először a válogatott. (5elso)

6. Soroljuk fel lekérdezés segítségével azokat az ellenfeleket, amelyeket még soha nem győzött le a magyar válogatott. Minden ellenfelet csak egyszer jelenítsünk meg. (6nyeretlen)

7. Labdarúgásban Ausztria volt a leggyakoribb ellenfél. Vajon így van ez jégkorong esetén is? Lekérdezéssel listázzuk ki azokat az ellenfeleket, amelyekkel többször játszott a válogatott, mint Ausztriával. (7ausztria)

8. Határozzuk meg egyetlen lekérdezés segítségével, hogy hány mérkőzésen győzött, játszott döntetlent, illetve kapott ki a válogatott. (8stat)

9. Készítsünk lekérdezést, amely a Románia ellen játszott mérkőzéseket listázza ki időrendben. Az első oszlopban a mérkőzés sorszáma jelenjen meg, mellette a dátum, a helyszín, majd a magyar válogatott által lőtt és a kapott gólok száma. (9romania)

Példaképpen a 9romania lekérdezés eredményének első néhány

Beküldendő az adatbázis (i207.odb, i207.mdb), vagy egy szöveges dokumentum (i207.txt, i207.pdf, ...), amelyben szerepel a tábla létrehozása és a lekérdezések áttekinthető SQL kódja, valamint egy rövid dokumentáció (i207dok.txt, i207dok.pdf, ...), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. március 16-án LEJÁRT.


Megoldás:

3gyozelem:

4evenkent:

5elso:

6nyeretlen:

7ausztria:

8stat:

9romania:


Statisztika:

11 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Szabó 928 Attila.
9 pontot kapott:Balla Attila, Kővágó Zoltán, Tóth Szabolcs.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2009. februári informatika feladatai