Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 213. feladat (2009. április)

I. 213. ,,Éves kimutatás'' - áll a furcsa papírlap tetején. Alatta pontokba szedve három utasítás olvasható, melyeket egy táblázat követ: első oszlopa egytől kezdve be van számozva, második oszlopában furcsa szavak, harmadik oszlopában pedig ismét számok találhatók.

Poirot úr egészen biztos benne, hogy a bravúros nyomozás eredményeképp tegnap letartoztatott, egyébként egy neves vállalatot vezető Colston úr dolgozószobájában talált irat nem a gyanúsított ,,elsődleges'' tevékenységével kapcsolatos.

Bízva algoritmuselméleti és kódfejtői jártasságunkban, a nyomozó minket kért meg, hogy a papírlapot, amely szerinte a vállalatvezető által titokban irányított bűnszervezet hierarchiáját írja le, dekódoljuk. Segítségként elárulta, hogy egy ilyen szervezetben - a vezetőn kívül - mindenkinek pontosan egy felettese van, a papírlapon szereplő utasításokat vélhetőleg - saját érdekében - mindenki betartotta, illetve a listán valószínűleg szerepel Ms. Hartsell, a vállalatvezető titkárnője is.

A furcsa papírlap letölthető honlapunkról (i213.doc). A hierarchia megfejtése 5, a nevek dekódolása további 5 pontot ér. A megfejtés minden sorában pontosan egy név szerepeljen, egy tag beosztottjait pedig jelöljük úgy, hogy egy szinttel beljebb tabuláljuk. Beküldendő a megfejtés egyszerű szöveg formában (i213.txt), a megfejtés menetének rövid leírása (i213mo.txt, i213mo.pdf, ...), illetve a megfejtéshez esetlegesen használt saját készítésű program(ok) forráskódja.

(10 pont)

A beküldési határidő 2009. május 15-én LEJÁRT.


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Balla Attila, Englert Péter, Horváth 135 Loránd, Pap 999 Dávid, Szabó 928 Attila, Tóth Szabolcs, Uray Marcell János.
5 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2009. áprilisi informatika feladatai