Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 272. feladat (2011. szeptember)

I. 272. Egy autósporttal foglalkozó kiadvány számára az internetről összegyűjtöttük a Forma 1-es versenyzők főbb adatait. Mivel a források angol nyelvűek voltak, ezért a megjelenítéshez az adatokat alakítsuk át a szerkesztő kívánalmainak megfelelően, majd készítsünk statisztikát.

1. Töltsük be az adat.txt tabulátorokkal tagolt szövegfájl tartalmát a táblázatkezelő versenyző munkalapjára és mentsük el forma1 néven a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában (a szövegfájl honlapunkról letölthető).

2. A D oszlopban a pilóta nevét a következő formában jelenítsük meg: ,,Zsolt Baumgartner (Hungary)''.

A szerkesztő a neveket születési idő szerint növekvő sorrendben kéri, ezért az E oszlopban meg kell határoznunk a születési dátumot. Ehhez a C oszlop adatait az alábbi feladatok szerint dolgozzuk fel. Ha szükséges, a J oszloptól jobbra segédszámításokat végezhetünk és segédtáblát készíthetünk:

3. Az F oszlopban határozzuk meg a születés évét.

4. A G oszlopban határozzuk meg a születés hónapját.

5. A H oszlopban határozzuk meg a születésnapot.

6. Az E oszlopban határozzuk meg a születési dátumot. A dátum a következőképpen jelenjen meg: ,,1981. január 1.''

7. A pilóták adatait rendezzük a születési idő szerint növekvően.

8. A munkafüzetbe szúrjunk be egy új lapot ország néven. Ennek A oszlopában tüntessünk fel minden országot, amelynek volt Forma 1-ben szereplő versenyzője. A B oszlopban határozzuk meg ezek számát.

9. A legalább 15 versenyzőt adó országok adatait jelenítsük meg kétdimenziós oszlopdiagramon. A skála 10-től induljon, az egyes oszlopok mintázata pedig az adott ország zászlója legyen.

10. A kiadvány szerkesztője úgy gondolja, hogy az év minden napjára választ egy versenyzőt, aki azon a napon született, és őt mutatja be. Ennek előkészítésére hozzunk létre egy nap nevű munkalapot.

11. A nap munkalap A oszlopában jelenítsük meg az év napjait január 1-től december 31-ig. Az egyes cellákban a hónap neve és a nap sorszáma látszódjon.

12. A nap munkalap B oszlopában határozzuk meg, hogy az adott napon hány versenyző közül választhat a szerkesztő. A feladat megoldásához a versenyző munkalapon vagy a nap munkalapon segédcellákat használhatunk.

Beküldendő egy tömörített i272.zip állományban a táblázatkezelő munkafüzet (i272.xls, i272.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i272.txt, i272.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma.

A megoldáshoz szükséges letölthető állomány: adat.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2011. október 10-én LEJÁRT.


A feladat megoldásához szükséges eszköztár nem lépte túl az emelt szintű érettségin szükséges ismereteket, de több részfeladat összetettebb volt az ott megszokottnál. Több olyan, elsősorban figyelmetlenségből adódó hibával találkoztunk, amely érettségin is gyakori, például hibás munkalapnév, dátum helyett dátumnak kinéző szöveg, rendezés során csak egy oszlop adatainak rendezése, az ábrázolásból egyes adatok kihagyása.

A legtöbb probléma az utolsó részfeladattal volt sokan nem gondoltak a szökőévekre a dátumok előállításakor, illetve nem tudták megszámlálni az adott napon született versenyzőket.

Adrián Patrik megoldása mellett a megoldás részletes ismertetése is figyelemre méltó, így mindkét állományt közöljük: i272.xlsx i272.pdf

A megoldások értékelése az alábbi útmutató szerint készült: i272ertekeles.pdf


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Adrián Patrik.
9 pontot kapott:Jákli Aida Karolina, Kovács Balázs Marcell, Kucsma Levente István.
8 pontot kapott:3 versenyző.
7 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:3 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2011. szeptemberi informatika feladatai