Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 284. feladat (2012. január)

I. 284. A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív szerves vegyületek. A legfontosabb vitaminok adatai állnak rendelkezésre a vtabla.txt állományban. Emellett a vitforras.txt állomány adatai azt adják meg, hogy az egyes vitaminok milyen élelmiszerekben fordulnak elő.

1. Készítsünk új adatbázist vitamin néven. Importáljuk az adattáblákat az adatbázisba vtabla és vitforras néven. A txt típusú adatállományok tabulátorokkal tagolt UTF-8 kódolásúak, és az első soruk tartalmazza a mezőneveket.

2. A létrehozás során állítsuk be a megfelelő típusokat és kulcsokat. A vitforras táblához adjunk hozzá azon néven egyedi azonosítót.

Készítsük el a következő feladatok megoldását. A zárójelben lévő néven mentsük el azokat. Ügyeljünk arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők szerepeljenek.

3. Listázzuk lekérdezés segítségével a vízben oldódó vitaminok nevét, minimális és maximális napi szükségletét. (3vizben)

4. Készítsünk lekérdezést, amellyel felsoroljuk a B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek nevét. (4b12)

5. Adjuk meg lekérdezés segítségével azoknak az élelmiszereknek a nevét, amelyekben kettőnél több vitamin van. Az élelmiszerek neve mellett jelenítsük meg a bennük előforduló vitaminok számát. (5tobb)

6. Adjuk meg lekérdezés segítségével, hogy az A-vitamint tartalmazó élelmiszerek milyen más vitamint tartalmaznak még. A listában minden vitamin neve egyszer szerepeljen, de az A-vitamint már ne jelenítsük meg. (6avit)

7. Lekérdezéssel határozzuk meg azoknak az élelmiszereknek a nevét, amelyek egyszerre zsír és vízoldható vitaminokat is tartalmaznak. Minden élelmiszer neve egyszer szerepeljen a listában. (7komplex)

8. Készítsünk jelentést, melyben a vitaminok neve szerint csoportosítva és rendezve jeleníti meg az azokat tartalmazó élelmiszerek nevét ábécérendben. A jelentéshez létrehozhatunk segédlekérdezést, ha szükséges. (8jel)

9. Listázzuk ki azokat a vitaminokat, amelyekhez nincs élelmiszerforrás megjelölve az adatbázisban. (9hiany)

10. Készítsünk kereszttáblás lekérdezést, amelyben élelmiszerenként megadjuk, hogy a vitaminok közül melyeket tartalmazza. (10kereszt)

Beküldendő egy tömörített i284.zip állományban az adatbázis (i284.accdb, i284.odb, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i284.txt, i284.pdf, ...), amelyből kiderül az alkalmazott adatbázis-kezelő neve, verziószáma.

A feladat megoldásához szükséges letölthető állományok: vitforras.txt, vtabla.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2012. február 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

A versenyzők átlagos pontszáma magas ennél az emelt szintű típusú adatbázis-kezelési feladatnál. A pontveszteségek elsősorban figyelmetlenségekből és kevésbé elvi tévedésekből származnak.

A helyes megoldást beküldő versenyzőknek is érdemes áttanulmányozni az értékelési útmutatót, amely az érettségi pontozásnak felel meg.

Mintamegoldásként Jákli Aida Karolina 9. osztályos (Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós Gimnázium) munkáját közöljük: i284.accdb


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Antal János Benjamin, Barkaszi Richárd Miklós, Jákli Aida Karolina, Kalló Kristóf, Kocsis 789 Mátyás, Kucsma Levente István, Varga 256 Erik, Veress Péter.
9 pontot kapott:Adrián Patrik, Fényes Balázs, Gema Barnabás, Kovács Balázs Marcell.
8 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2012. januári informatika feladatai