Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 324. feladat (2013. május)

I. 324. Mutassuk be prezentáció segítségével a geometriai inverziót! Az inverzió témájában több kiváló írás is olvasható a neten, a témát sokszor feldolgozták középiskolás szakkörökön is, ezért úgy gondoljuk, hogy e matematikai téma megértése nem jelent gondot, sőt izgalmas lesz az informatikában versenyzőknek is. Készítsünk először egyet, amelyen bemutatjuk az inverzió fogalmát és tulajdonságait, valamint egy másikat, amelyen animáció segítségével megmutatjuk, hogyan szerkeszthető meg csak körző segítségével egy pont inverz képe. A harmadik dián mutassuk be, miként szerkeszthető meg pl. egy kör inverz képe. A szerkesztéseknél a GeoGebra programot használjuk, amely a szerkesztést lépésenként levetítve is meg tudja mutatni. Vegyük föl a programból az animációt, vagy az egyes állapotok képéből szerkesszük meg azt a bemutatókészítő programmal, vagy más animációkészítő alkalmazásban. A következő diákon mutassuk be az inverzió módszerének hatékonyságát egy olyan szerkesztési feladaton, amelynél csak körző használható az euklideszi szerkesztéshez. Mutassuk be a megoldás menetét úgy, hogy az euklideszi szerkesztés lépéseit és az inverzióval való szerkesztés lépéseit egyszerre, szinkronban lehessen az adott dián látni.

Beküldendő egy i324 tömörített mappában a prezentáció (i324.ppt, i324.odp, ...), valamint egy rövid dokumentáció (i324.txt, i324.pdf, ...), amely megadja, hogy a bemutató melyik prezentációkészítő szoftver hányas számú verziójával készült.

(10 pont)

A beküldési határidő 2013. június 10-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Fényes Balázs budapesti 10. osztályos diák versenyző munkáját (i324fb.ppt) és Gema Barnabás veszprémi 12. osztályos versenyző megoldását (i324gb.pptx) adjuk közre.


Statisztika:

2 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Fényes Balázs, Gema Barnabás.

A KöMaL 2013. májusi informatika feladatai