Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 326. feladat (2013. szeptember)

I. 326. A több metróvonallal rendelkező városok térképpel és útvonaltervező szolgáltatással segítik a turisták közlekedését. Jelenleg Budapesten három metróvonal üzemel, melyeknek egyetlen közös, átszállásra alkalmas állomása van a Deák Ferenc téren.

Készítsünk útvonaltervező táblázatot, amelybe ha beírjuk az induló- és a célállomás nevét, akkor megadja a célba jutáshoz szükséges információkat. Az allomasok.txt forrásállományban rendelkezésre áll a három metróvonal állomásainak neve vonalanként, a megállók sorrendjében.

Táblázatkezelő program segítségével oldjuk meg az útvonaltervező feladatot. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.

Töltsük be a tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású allomasok.txt szövegfájlt a táblázatkezelőbe a mintának megfelelően. Munkánkat i326 néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.

Alakítsuk ki a minta szerinti táblázatszerkezetet.

Az A2 cellába az indulási és a B2 cellába a célállomást írjuk be.

A B4:B9 cellákba írassuk ki a tájékoztató információkat. A megoldás során az irányokat a végállomások nevével adjuk meg. Az átszállásra alkalmas közös állomás és a végállomások nevét előre ismertnek tekintjük.

A G oszloptól jobbra, illetve a 22. sortól lefelé végezhetünk segédszámításokat, amelyeket lássunk el magyarázó szöveggel.

A B4 cellában függvény segítségével határozzuk meg az induló metróvonal jelzését.

A B5 cellában képlet segítségével határozzuk meg a felszállás irányát.

A B6 cellában írjuk ki, hogy hány megállót kell utazni a célig vagy az átszállásig.

A B7 cellában határozzuk meg, hogy melyik metróvonalra kell átszállni, ha szükséges. Ha átszállás nem szükséges, akkor a B7:B9 cellákat jelenítsük meg üresen.

A B8 cellában írjuk ki, hogy átszállás után melyik irányba kell felszállni.

A B9 cellában határozzuk meg, hogy hány megállót kell még utazni a célig.

Formázzuk a táblázatot az alábbi leírás és a minta szerint:

a. Az első sor celláit igazítsuk középre vízszintesen és függőlegesen.

b. Az első sorban található oszlopneveket és szövegeket állítsuk félkövér betűstílusúra.

c. Az A4:A9 tartomány cellák tartalmát igazítsuk jobbra.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i326.xls, i326.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i326.txt, i326.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma.

Letölthető fájl: allomasok.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2013. október 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

A feladatra 16 megoldás érkezett és szinte mind hibátlan. A táblázatkezelő rendszerben elkészített útvonaltervek erősen különböző elv szerint készületek. A probléma megoldásának derekát a kereső- és elágazó-függvények használata adja. A megoldók egy része cellákban tárolta a részeredményeket és ezeket magyarázó szöveggel látta el. Ebben az esetben a megoldás logikája jól követhető. Voltak akik inkább segédcellák nélkül, függvény kompozícióval, rendkívül tömören adták meg a megoldást. Az eltérő stílus használata se előnyt se hátrányt nem jelentett. A feladat nehézségét a hibafigyelés és a viszonylag nagyszámú különböző eset kezelése jelentette.

Minta megoldások:

Csahók Tímea, 9. évfolyamos tanuló (Budapest, Németh László Gimnázium) munkája: i326.ods

Tomku György, 11. évfolyamos tanuló (Nyíregyháza, Szent Imre Katolikus Gimnázium) munkája: i326.xlsx

Fehér Balázs, 11. évfolyamos tanuló (Budapest, Berzsenyi Dániel Gimnázium) munkája: i326.ods


Statisztika:

16 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Bálint Martin, Bognár 2012 Balázs, Csahók Tímea, Fehér Balázs, Fényes Balázs, Gercsó Márk, Kiss 107 Ádám, Kovács 246 Benedek, Kovács Balázs Marcell, Mócsy Miklós, Németh 123 Balázs, Tegzes Tamás, Tomku György, Uzonyi 000 Ákos.
9 pontot kapott:Németh 729 Gábor, Szabó 524 Tímea.

A KöMaL 2013. szeptemberi informatika feladatai