Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 371. feladat (2015. március)

I. 371. A sportegyesületekben a technikai vezetők egyik feladata a bajnokságban résztvevő csapatok mérkőzéseinek egyeztetése. Rendelkezésünkre áll a merkozesek.txt forrásállományban egy folyamatosan frissített havi naptár a csapatok mérkőzéseinek időpontjaival. A technikai vezető - velünk ellentétben - nem nagyon ért a táblázatkezeléshez, ezért egy-egy dátum alá ugyan be tudja írni, hogy melyik csapat fog aznap játszani, illetve, ha a mérkőzés aznap elmarad, akkor ki is tudja törölni a csapat nevét, de más szerkesztésre nem vállalkozik. Az egyesületben 8 csapat van és egy hónapban legfeljebb 15 játéknap lehetséges.

Segítsük a munkáját a csapatok tájékoztató adatainak elkészítésével. Táblázatkezelő program segítségével oldjuk meg a következő feladatokat. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.

1. Töltsük be a tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású merkozesek.txt szövegfájlt a táblázatkezelőbe a mintának megfelelően. A megoldásnak adatok változtatása esetén is jól kell működnie. Munkánkat i371 néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.

2. Hozzunk létre egy új munkalapot, amely majd az egyik csapat adatait és a rájuk vonatkozó információkat fogja megjeleníteni.

Példa a serdülő fiú csapat munkalapjára:

3. Alakítsuk ki a minta szerinti táblázatszerkezetet és az első sor, valamint a B oszlop feliratait készítsük el. A D oszloptól jobbra segédszámításokat végezhetünk, amelyek értelmezését feliratokkal segítsük elő.

4. A B2 cellába írjuk be, hogy az aktuális munkalap információi melyik csapatra vonatkoznak. Később ennek a munkalapnak a másolásával és a csapat nevének a megváltoztatásával annak a csapatnak az információit szeretnénk látni.

5. Az A2 cellától lefelé írassuk ki azokat a dátumokat, amikor a csapatnak mérkőzése lesz. Az időpontok rendezetten jelenjenek meg, közöttük üres cella nem lehet. A megjelenítésnek a lehetséges 15 napra kell működnie. Az utolsó mérkőzés dátuma után a többi cella üresen jelenjen meg.

6. A C2 cellában határozzuk meg, hogy a csapat az aktuális hónapban hány mérkőzést fog játszani.

7. A C3 cellában határozzuk meg, hogy hány nap a legkisebb pihenőidő két játéknap között.

8. A C4 cellában határozzuk meg, hogy hányszor fordul elő, hogy az adott hónapban egymás utáni napokon lesz mérkőzése a csapatnak.

9. Formázzuk a táblázatot és a C oszlopban állítsuk be a mértékegységeket a minta szerint.

10. Másoljuk le a munkalapot még legalább két példányban és a B2 cellájuk átírásával másik két csapat adatait jelenítsük meg. A munkalapokat nevezzük el a csapatnevek szerint.

Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i371.xls, i371.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i371.txt, i371.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma.

A megoldáshoz szükséges letölthető állomány: merkozesek.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2015. április 10-én LEJÁRT.


Minta megoldás:

Gercsó Márk 12. osztályos tanuló (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged) megoldása: i371.xlsx


Statisztika:

10 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Dombai Tamás, Fényes Balázs, Gercsó Márk, Kiss 107 Ádám, Kovács 246 Benedek, Mócsy Miklós, Németh 729 Gábor, Radnai Bálint.
6 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2015. márciusi informatika feladatai