Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 398. feladat (2016. március)

I. 398. Egy bankfiók előterében készpénz felvételére és befizetésére alkalmas automatákat helyeztek el. Ebbe a helyiségbe a bank nyitvatartási idején kívül az ügyfél bankkártyájának leolvasása után lehet belépni, illetve onnan távozni. Biztonsági okokból naplóállományba kerül az ajtó nyitása és a bankautomatán végzett tranzakció néhány adata. Honlapunkról letölthető az egyik nap nyitvatartás utáni adatait tartalmazó naplo.txt fájl (tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegállomány).

Nyissuk meg táblázatkezelő program segítségével a naplo.txt fájlt úgy, hogy az első beolvasott adat az A1-es cellába kerüljön. A táblát mentsük a táblázatkezelő saját formátumában i398 néven.

A naplóban feljegyzésre került minden esemény ideje (óra, perc), az esemény jellege, az öt jegyű kártyaszám és pénzműveletkor az összeg. Az esemény 1, ha belépés, \(\displaystyle -1\), ha távozás, 2, ha pénzbefizetés és \(\displaystyle -2\), ha pénzfelvétel történt.

Példa:

Oldjuk meg a következő feladatokat képletek, függvények és hivatkozások segítségével. Az események számát nem lehet előre tudni, ezért 150 lehetséges eseményre készítsük fel a megoldásunkat.

A megoldás során tetszőleges számú oszlopban végezhetünk segédszámításokat, amelyeket lássunk el magyarázó szöveggel. A kérdésekre adott válaszokat egy összegzést tartalmazó munkalapon jelenítsük meg.

- Mennyit fizettek be és mennyit vettek fel összesen a naplóállományban található adatok alapján?

- Melyik bankkártyával vették fel a legtöbb pénzt? (Ha több ilyen volt, akkor időben az elsőt adjuk meg.)

- Hányan voltak a legtöbben egyszerre a bankfiók előterében? Ez mikor fordult elő legelőször?

- Hány különböző kártyával történt tranzakció?

- Hány olyan kártya volt, amellyel befizetés és pénzfelvétel is történt?

- Ábrázoljuk külön munkalapon, oszlopdiagram segítségével, hogy 20:00 és 8:00 óra között óránként hány pénzügyi tranzakció történt. A diagramot lássuk el feliratokkal és formázzuk úgy, hogy kifejező legyen.

Beküldendő egy tömörített állományban (i398.zip) a táblázatkezelő munkafüzet, illetve egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziója.

A megoldáshoz letölthető fájl: naplo.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2016. április 11-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

A feladatra kevés megoldás érkezett, de azok a problémákat jól oldották meg. A "Melyik bankkártyával vették fel a legtöbb pénzt?" kérdést a versenyzők kétféle módon értelmezték. Volt, aki egyszeri bankkártya műveletre és volt aki az összes művelet összegére adta meg a választ. Mind a két megoldási módot elfogadtuk.

Mintamegoldás:

Radnai Bálint 10. osztályos tanuló Veszprém, Lovassy László Gimnázium megoldása: i398.xlsx


Statisztika:

5 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kovács 246 Benedek, Nagy Ábel, Olexó Gergely, Radnai Bálint, Szemerédi Levente.

A KöMaL 2016. márciusi informatika feladatai