Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 425. feladat (2017. március)

I. 425. Ebben a szimulációs feladatban azt vizsgáljuk, hogy mozgó akadályok között át lehet-e jutni az egyik oldalról a másikra azokkal történő ütközés nélkül.

Egy \(\displaystyle 12\times 12\)-es négyzet alakú terület celláiban B és J karakterek vannak \(\displaystyle p_{\rm b}\) és \(\displaystyle p_{\rm j}\) (\(\displaystyle 0\le p_{\rm b}+p_{\rm j}\le 1\)) valószínűséggel, a többi cella üres. Minden lépésben a B-k eggyel balra, a J-k eggyel jobbra lépnek. A terület szélén kilépés helyett a B-k J-vé és a J-k B-vé alakulnak át álló helyzetben. A terület egyik oszlopa fölé, induló pozícióként egy L karaktert helyezünk el, amely minden lépésben lefelé, a következő cellába lép.

A B-k és a J-k azonos cellába léphetnek, egymáson áthaladhatnak. Szimulációnk során azt vizsgáljuk, hogy az L átjuthat-e a területen úgy, hogy csak üres cellába lép.

Készítsük el táblázatkezelő program segítségével a szimulációt a lépések bemutatása nélkül i425 néven.

A P:R oszlop megfelelő celláiban készítsük el a feliratokat a mintának megfelelő tartalommal. A Q2-es és Q3-as cellába gépeljünk be a szabályoknak megfelelő egy-egy 0 és 1 közötti számot, ami a modellben egy-egy cella feltöltésénél a B és J valószínűségét fogja jelenteni.

A B2:M13 tartomány celláiban másolható függvény segítségével a valószínűségeknek megfelelő karaktereket jelenítsük meg. A B1:M1 tartomány egyik cellájába írjunk egy L karaktert.

A Q4-es cellában a szimulációs tér üres celláinak valószínűségét, az R2:R4 tartomány celláiban a kezdő állapot különböző típusú celláinak arányait számítsuk ki.

Az R6 cellában jelenítsük meg az ,,IGEN'' feliratot, ha L akadálytalanul átjuthat és a ,,NEM'' feliratot különben.

A táblázat szerkezetét, a cellák formázását állítsuk be a minta szerint. Ügyeljünk a megfelelő cellák szélességére, szegélyezésére és az igazításokra. Segédszámításokat végezhetünk, amelyek értelmezését feliratokkal segítsük elő vagy a dokumentációban írjuk le. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.

Beküldendő egy tömörített i425.zip állományban a megoldást tartalmazó munkafüzet és a megoldás rövid leírását bemutató dokumentáció.

(10 pont)

A beküldési határidő 2017. április 10-én LEJÁRT.


Mintamegoldás: A közölt mintamegoldás Rittgasszer Ákos, a budapesti Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 11. osztályos tanulójától származik: i425.xlsx


Statisztika:

4 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kis Lázár Bence, Rittgasszer Ákos.
9 pontot kapott:Stomfai Gergely.
5 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2017. márciusi informatika feladatai