Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 459. feladat (2018. május)

I. 459. A kenguru nyelvben csak a K, E és N betűket használják. Egyetlen egybetűs értelmes szó van, az E. A két- vagy több-betűs szavak közül azok értelmesek a kenguru nyelvben, amelyek tartalmaznak E betűt, és az utolsó betűjüket elhagyva olyan szót kapunk, amely nem értelmes a kenguru nyelvben.

Írjunk programot, amely elállítja az \(\displaystyle X\) betűből (\(\displaystyle 1\le X\le 12\)) álló értelmes szavakat a kenguru nyelvben.

Beküldendő egy i459.zip tömörített mappában a program forráskódja és rövid dokumentációja, amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2018. június 11-én LEJÁRT.


Értékelés: A feladat a Kenguru matematikaversenyen a hetedikes tanulók részére kitűzött egyik feladat alapján készült. Sajnos összesen csak 7 megoldás érkezett, ebből 5 lényegében teljes értékű, 1 elvi hibás, 1 esetben pedig a beküldött fájl üres. A feladatra két elvileg eltérő megoldás született. A beküldők egy része legenerálta az egybetűs szóból kiindulva a két betűseket, majd a hárombetűseket, sít., másik része pedig legenerálta az X betűs szavakat, és egyenként ellenőrizte azok helyességét. Az értékelésnél nem volt szempont a futásidő, de az a fejlesztői környezettől és a megoldás módjától függően jelentős tartományban szórt.

Mintamegoldás: A mintamegoldás Csahók Mihálytól, a budapesti Németh László Gimnázium 10. osztályos tanulójától származik, és Python nyelven készült. i459.py


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Csahók Mihály, Horcsin Bálint, Szőnyi Laura, Ürmössy Dorottya.
9 pontot kapott:Békési Péter.
3 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2018. májusi informatika feladatai