Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 498. feladat (2019. december)

I. 498. (É). Egy szabadstrand vízibicikli-kölcsönzőjében kölcsönzéskor rögzítik a kölcsönző nevét (lehet becenév is), az elvitt jármű azonosítóját (\(\displaystyle A\), \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\), \(\displaystyle D\), \(\displaystyle E\), \(\displaystyle F\), \(\displaystyle G\)), az elvitel óráját és percét, valamint a visszahozatal óráját és percét. Például:

Egy időpontban csak egy jármű indulhat vagy érkezhet. A járművekért minden megkezdett fél óra után 1500 Ft-ot kell fizetni. A kölcsönzés idejébe az első és az utolsó perc is beleszámít.

Az adatokat a – weblapunkról letölthető – vizdat.csv nevű, pontosvesszővel tagolt szöveges állomány tartalmazza. Feltételezhetjük, hogy a napi kölcsönzések száma nem haladja meg a 100-at.

Készítsünk programot i498 néven a következő feladatok megoldására. A program futása során a képernyőre való kiíráskor utaljunk a feladat sorszámára.

1. Olvassuk be a vizdat.csv fájlból és tároljuk el a napi kölcsönzések adatait.

2. Kérjünk be egy nevet és írassuk ki, hogy az illető aznap mettől meddig vette igénybe a kölcsönző szolgáltatásait. Elképzelhető, hogy az illető többször is kölcsönzött aznap, ebben az esetben minden kölcsönzés adatát írassuk ki. Ha aznap egyszer sem kölcsönzött, akkor a Nem volt ilyen nevű kölcsönző! szöveg jelenjen meg.

3. Kérjünk be egy időpontot az óra és a perc megadásával, majd írassuk ki a képernyőre, hogy ekkor mely járművek voltak vízen, és azokat kik kölcsönözték ki.

4. Határozzuk meg a napi bevétel összegét, és írassuk ki a képernyőre.

5. Melyik járművet hányszor kölcsönözték ki aznap? A választ a minta szerinti elrendezésben írassuk ki a képernyőre:

6. Melyik jármű után fizették a legnagyobb kölcsönzési díjat? Írassuk ki a képernyőre órában megadva a fizetett időt és a jármű azonosítóját. (Vegyük figyelembe, hogy minden megkezdett fél óra után a teljes fél órát ki kell fizetni.) Ha több ilyen jármű volt, mindegyik azonosítója jelenjen meg.

7. Néhány strandoló nem tudott járművet kölcsönözni, mert éppen az összeset elvitték. Mikor volt ilyen időszak? Jelenítsük meg valamennyi időtartamot a képernyőn kezdés óra, kezdés perc, vége óra, vége perc formátumban.

8. Sajnos az \(\displaystyle F\) jelű járművet napközben valaki használat közben megrongálta. Készítsünk egy szöveges állományt, amely tartalmazza a lehetséges elkövetőket és azt, hogy mettől meddig volt náluk a jármű. Az adatokat a következő formában írassuk a fjarmu.txt fájlba:

Beküldendő egy i498.zip tömörített állományban a program forráskódja és egy rövid leírás, ami megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.

Letölthető állomány: Vizdat.csv.

(10 pont)

A beküldési határidő 2020. január 10-én LEJÁRT.


Értékelés: A feladatra 10 megoldás született: hárman választották C++ és a C# nyelvet, míg a Javát és Pythont ketten. A megoldóknak főleg a megkezdett félórák meghatározása okozott gondot. Néhányan félkész megoldást adtak be.

Mintamegoldás: A közölt mintamegoldás Ürmössy Dorottyától, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulójától származik és C# nyelven készült. i.498.cs


Statisztika:

10 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Csahók Mihály, Mócsy Mátyás, Nagy 793 Márton, Ürmössy Dorottya.
9 pontot kapott:Endrész Balázs, Horcsin Bálint.
7 pontot kapott:2 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2019. decemberi informatika feladatai