Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 539. feladat (2021. május)

I. 539. A Sudoku népszerűsége a sakkéval és a Rubik-kockáéval vetekszik. A Rubik-kockához hasonlóan sok változata van, a \(\displaystyle 4\times 4\)-es, a \(\displaystyle 9\times 9\)-es, a \(\displaystyle 16\times 16\)-os és az egynél több táblát összeillesztő láncolt feladatok. Ebben a feladatban a hagyományos \(\displaystyle 9\times 9\)-es Sudoku megoldásához készítünk némi segítséget. A Sudokuval már foglalkoztunk 2006 szeptemberében az I. 136. és 2007 novemberében az S. 29. számú feladatokban, de más aspektusokból.

Hozzuk létre táblázatkezelőben az i539 nevű munkafüzetet, abban pedig a Sudoku nevű munkalapot. Ezen állítsunk be 14 pt méretű Calibri típusú betűket és a megfelelő sormagasságot és oszlopszélességet, rajzoljuk meg a mintán látható szegélyeket és készítsük el a mintán látható táblázatokat.

A négy szegélyezett terület közül a bal felsőbe kerül majd a Sudoku feladvány, a jobb felső, bal alsó és jobb alsó terület rendre azt fogja megmutatni, hogy az egyes sorokból, oszlopokból és szegmensekből melyik számjegyek hiányoznak még.

Keressünk a neten egy Sudoku feladványt, vagy gépeljük be az itt adott minta alapszámait. Az alapszámokat emeljük ki félkövér betűstílussal és halványszürke háttérszínnel.

Gondoskodjunk arról, hogy a másik három területen csak azok a számok legyenek láthatók, amelyek az adott sorból, oszlopból vagy szegmensből hiányoznak.

Segítség a Sudoku kitöltésekor, ha egy számot kiválasztva a munkalap feltűnően megjeleníti a már beírt ilyen számokat, az egyes számjegyek darabszámát, továbbá azt, ha hibázunk a kitöltéskor, azaz olyan sorba vagy oszlopba írnánk be egy számjegyet, ahol ez a szám már szerepel. Mindezek érdekében hozzuk létre a következő mintán látható cellákat. A szükséges helyeken alkalmazzunk cellaegyesítést, eltérő betűméretet, egyéni számformátumot. Az X2 cella kitöltése legördülő lista segítségével történjen. A listában a számjegyek mellett szerepeljen a \(\displaystyle -\) (kivonás) jel.

A munkalapon csak a Sudoku nem alapszámot tartalmazó mezői és az X2 mező adatát lehessen megváltoztatni, lapvédelemre a komal szót használjuk jelszóként.

Ügyeljünk arra is, hogy a Z3:Z11 tartomány adatai akkor is helyes értékeket mutassanak, ha újabb számok kerülnek a Sudoku táblájába.

Feltételes formázással szabályozzuk, hogy az alábbi három ábra példáiban szereplő feliratok, színezések csak a megfelelő esetben, tehát szám kiválasztása, hiba vagy sikeres befejezés esetén jelenjenek meg.

Segédszámításokat az AB oszloptól kezdődően végezhetünk. A feladatban nem használható saját függvény vagy makró. A feladathoz tartozó három ábra a hátsó belső borítón található.

Beküldendő egy i539.zip tömörített mappában a táblázatkezelő munkafüzet és egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a megoldáshoz alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma.

(10 pont)

A beküldési határidő 2021. június 15-én LEJÁRT.


Ürmössy Dorottya tökéletes megoldása:

i539.xlsx


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Ürmössy Dorottya.
9 pontot kapott:Bagladi Milán Zsolt, Nagy 292 Korina, Vadász Levente Márton.
8 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2021. májusi informatika feladatai