Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 572. feladat (2022. október)

I. 572. Sok sportág lebonyolítási formája részben, vagy teljesen körmérkőzéses rendszerben történik. Az ilyen versenyek során minden résztvevő az összes többi résztvevővel egyszer megmérkőzik.

Készítsük el \(\displaystyle n=8\) résztvevőre a körmérkőzés párosításait táblázatkezelő alkalmazás segítségével a minta alapján. A mintán látható sárga mezőkbe szabad a csapatneveket begépelni, a többi cella értékét függvényekkel állítsuk elő. A megoldás annál több pontot ér, minél több a függvények között a másolható.

A táblázat szerkezetét, a cellák formázását állítsuk be a minta szerint. Ügyeljünk a megfelelő cellák szélességére, szegélyezésére és a tartalom igazítására. Segédszámításokat végezhetünk az E oszloptól jobbra, amelyek értelmezését feliratokkal segítsük elő vagy a dokumentációban írjuk le. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.

Beküldendő egy tömörített i572.zip állományban a megoldást tartalmazó munkafüzet és a megoldás rövid leírását bemutató dokumentáció.

(10 pont)

A beküldési határidő 2022. november 15-én LEJÁRT.


Mintamegoldás:

Vadász Horváth Milán a pécsi, PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda, 12. osztályos tanulójától származik: I572.xlsx

Magyarázata:

Az L1:T9 tartományt a megoldás szemléltetésére használom csak, annak a számításokban semmilyen szerepe sincs.

A körmérkőzés párosítását úgy képzelem el, mintha egy 8x8-as mátrixnak az egyik fele lenne, az átlóját nem beleértve. Ilyenkor megvalósul, hogy a metszéspontokban mindenki mindenkivel pontosan egyszer találkozik. Ezt a "félmátrixot" szemlélteti az L1:T9 tartomány.

Az F és G oszlopokban történik a függvényekkel való számolás. Konkrét értékként csak az F2 cellában lévő 1-es van megadva, a többi értékek kiszámítása mind függvényekkel valósul meg. A G oszlop celláinak értéke attól függ, hogy a balra melletük lévő cella értéke megegyezik-e a felette lévőével. Ha nem egyezik meg, akkor az azt jelenti, hogy az F-ben úgymond új szakaszhoz értünk, tehát a G oszlop adott cellájának értéke az F oszlop adott cellája feletti cellájának értékénél 1-el többel kell, hogy legyen. Ha megegyezik, akkor az azt jelenti, hogy egy adott számon haladunk tovább az F oszlopban azaz a G oszlop adott cellájának értéke 1-el kell, hogy több legyen, mint a felette lévő cellában lévő érték. Az F oszlop celláiban történik annak az ellenőrzése, hogy a G oszlop jobbra fel szomszédos cellájának értéke 8-e. Ha igen, akkor az F oszlop adott cellájának értéke már 1-el több lesz mint a felette lévő, ha nem akkor, a felette lévővel fog megegyezni az értéke. Ezen elvek szerint megírtam a függvényeket, majd "végighúztam" azokat. Így megkaptam az összes lehetséges, 28 darab párosítást. (Ennek értékét matematikai tekintetben binomiális együtthatóval ellenőriztem 8 alatt a 2-re vonatkoztatva)

Ezután már csak az van hátra, hogy a D oszlopban az F és G oszlop számai szerint a csapatok neveivel jelenjenek meg a párosítások. Ehhez az FKERES és a SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS függvényeket használtam.


Statisztika:

18 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gyönki Dominik, Hinek Milán, Horváth Milán, Nagy 292 Korina, Szabó Imre Bence, Vadász Levente Márton.
6 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:7 versenyző.
0 pontot kapott:3 versenyző.

A KöMaL 2022. októberi informatika feladatai