Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 578. feladat (2022. december)

I. 578. (É). A gazdaság helyzetéről rengeteget elárul a közlekedési infrastruktúra. Ebben a feladatban hazánk 2007 és 2021 közötti megyénkénti adatait fogjuk górcső alá venni.

1. Hozzunk létre a táblázatkezelőben egy új munkafüzetet. Ennek két munkalapja legyen Adatok és Valasz. Ezekre az A1-es cellától kezdve töltsük be a munkalapok nevével megegyező, UTF-8 kódolású, tabulátorral tagolt txt-fájlokat.

2. A két munkalapon végezzük el az alábbi mintákon látható formázásokat, és oldjuk meg a leírás szerinti feladatokat.

3. Az Adatok munkalapon rendezzük át a megyék adatait a megye neve szerint névsorba.

4. Az évenkénti legnagyobb fejlesztés adatait határozzuk meg a Valasz munkalap B3:G3 tartományában, tehát azt, hogy az előző évihez képest mikor és hol volt a legnagyobb növekedés, és mekkora volt a hossznövekedés értéke, mind köz-, mind vasúton.

5. Határozzuk meg a Valasz munkalap B7:G7 tartományában azt, hogy a teljes időszakra az egész országot tekintve hogyan és mennyivel változott az úthossz, mind köz-, mind vasúton. A B7 és E7 cellákban e három szöveg valamelyike szerepelhet: ,,nőtt'', ,,nem változott'' vagy ,,csökkent''.

6. A B10 és E10 cellákba azon megyék neve kerüljön, amelyeknél 2012-ben a legnagyobb volt a négyetkilométerenkénti úthossz, mind köz-, mind vasúton.

7. A B12 cellába számoljuk ki hazánk területét az adatok alapján.

8. Az A16, A17, \(\displaystyle \ldots\) cellákba kerüljön azon megyék neve, amelyekben az időszak végén, 2021-ben nem volt nagyobb a közúti és vasúti útvonalhossz összege, mint 2007-ben.

9. Feltételes formázással oldjuk meg, hogy az A16:A34 tartomány cellái közül csak azok kapjanak a minta szerinti keretet és tónust, amelyek nem üresek.

10. Egy új munkalapra készítsünk a minta szerint diagramot Békés, Csongrád–Csanád és Fejér megye közúti hosszának alakulásáról.

Az adatok forrása: a KSH
https://www.ksh.hu/stadat_files/sza/hu/sza0041.html;
https://www.ksh.hu/stadat_files/sza/hu/sza0039.html
és https://www.ksh.hu/stadat_files/fol/hu/fol0006.html oldalai.

Minták:

Adatok munkalap

Adatok munkalap

Valasz munkalap

diagram

Segédszámításokat az Adatok munkalap 22. sorától lefelé vagy az AG oszloptól jobbra található cellákban végezhetünk. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.

Beküldendő egy tömörített i578.zip állományban a megoldást tartalmazó munkafüzet és a megoldás rövid leírását bemutató dokumentáció.

Letölthető állományok: adatok.txt, valasz.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2023. január 16-án LEJÁRT.


i578.xlsx


Statisztika:

14 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gyönki Dominik, Hinek Milán, Szabó Imre Bence.
9 pontot kapott:Horváth Milán, Vadász Levente Márton.
7 pontot kapott:2 versenyző.
6 pontot kapott:2 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:2 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2022. decemberi informatika feladatai