Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A K. 465. feladat (2015. szeptember)

K. 465. Egy kincsesláda elektronikus zárszerkezetét nyolc darab kis kapcsoló vezérli. Minden kapcsoló kétféle állásban lehet, felfelé vagy lefelé kapcsolva. A zár akkor nyílik ki, ha minden kapcsoló felfelé áll. Bármelyik kapcsolót átkapcsolhatjuk egyik állásából a másikba. Egy automatika azonban érzékeli, hogy melyik kapcsoló állásán változtattunk, és azonnal három másik kapcsolót is átkapcsol az aktuális állásából az ellenkező állásba. (Az automatika által átkapcsolt kapcsolók továbbiakat már nem fordítanak át.) Az alábbi táblázatban találhatjuk, hogy melyik kapcsoló állásának megváltoztatásakor melyik három kapcsoló állása változik meg (az egyszerűség kedvéért megszámoztuk a kapcsolókat).

Átkapcsolt kapcsoló sorszáma 1 2 3 4 5 6 7 8
Vele együtt megváltozó kapcsolók sorszáma 2, 5, 7 1, 3, 8 5, 6, 7 1, 6, 8 2, 3, 6 2, 5, 8 1, 3, 4 1, 4, 7

\(\displaystyle a)\) Kezdetben minden kapcsoló lefelé áll, kivéve a 6-ost és a 7-est. Ebből a helyzetből indulva két kapcsoló átkapcsolásával ki tudjuk nyitni a ládát. Melyik két kapcsolót kell használnunk?

\(\displaystyle b)\) Kezdetben minden kapcsoló lefelé áll, kivéve a 7-est. Ebből az állásból indulva kinyitható-e a láda a kapcsolók segítségével?

(6 pont)

A beküldési határidő 2015. október 12-én LEJÁRT.


Megoldás. a) Vizsgáljuk meg, hogy a kiinduló helyzetből milyen kapcsolóállások érhetők el! Foglaljuk táblázatba a lehetséges állásokat!

A táblázat soraiban azt tüntettük fel, hogy a kiinduló helyzetből az egyes kapcsolók átkapcsolásával milyen helyzet érhető el. Az átkapcsolt kapcsoló sorszámát az első oszlop tartalmazza:

Átkapcsolt kapcsoló 1 2 3 4 5 6 7 8
1 Fel Fel Le Le Fel Fel Le Le
2 Fel Fel Fel Le Le Fel Fel Fel
3 Le Le Fel Le Fel Le Le Le
4 Fel Le Le Fel Le Le Fel Fel
5 Le Fel Fel Le Fel Le Fel Le
6 Le Fel Le Le Fel Le Fel Fel
7 Fel Le Fel Fel Le Fel Le Le
8 Fel Le Le Fel Le Fel Le Fel

Csak azokat a kapcsolóállásokat kell figyelembe vennünk, amelyekben pontosan négy kapcsoló áll lefelé (ezeket vastagítva jelöltük), és ellenőriznünk kell, hogy ezek a négy kapcsoló valamelyikének átkapcsolásával felfelé állásba hozhatók-e.

A 4-es sorban az 5-ös átkapcsolásával a 2, 3, 5 és 6 kapcsolók felfelé fognak állni. Az 5-ös sorban a 4-es átkapcsolásával az 1, 4, 6 és 8 kapcsolók felfelé fognak állni. A többi sorban nincs ilyen lehetőségünk.

Tehát a 4-es és 5-ös kapcsoló átkapcsolásával (ezek tetszőleges sorrendje mellett) érhető el, hogy a láda nyitva legyen.

b) Ha megfigyeljük, könnyen észrevehetjük, hogy egy kapcsoló átkapcsolásával, mivel egyszerre négy kapcsoló állása változik, a felfelé álló kapcsolók számának paritása nem változik, tehát ha páros volt, akkor páros marad, ha páratlan volt, akkor páratlan marad. Így viszont az egy felfelé álló kapcsoló helyzetéből nem érhető el a 8 felfelé álló kapcsoló helyzete, tehát a láda ekkor nem nyitható ki a kapcsolók segítségével.


Statisztika:

153 dolgozat érkezett.
6 pontot kapott:Barta Ákos, Bertók Zsanett, Csikós-Nagy Máté, Gárdonyi Csilla Dóra, Gilicze Márton, Háder Márk István, Kertész Ferenc, Kovács 576 Kristóf, Pálvölgyi Szilveszter, Peschka Viktor, Pinke Jakab Zoltán, Póta Balázs, Rubovszky Cecília , Sal Dávid, Szűcs Leó, Varga 294 Ákos, Vas Miklós, Vass Gábor Dávid, Veres Kata, Zentai Flóra, Zsótér Laura.
5 pontot kapott:Antalffy-Zsíros Attila András, Bognár Ádám, Bővíz Anna Bella, Csáfordi József, Csóka Zoárd, Deák Viktória, Debreczeni Tibor, Dékány Barnabás, Dobák Dániel, Gréczi Gergely Ádám, Hegedűs András, Keltai Dóra, Kiss 468 Péter, Kovács 439 Boldizsár, Kovács Hanna, Köpenczei Csenge, Kulcsár Szabó András, Lantos Viktor, Máté 446 Dávid, Mészáros 916 Márton, Miskolczi Abigél, Mónos Péter, Nagy Csaba Jenő, Régely András, Simon Dóra, Szántó Julianna, Szöllősi Brigitta.
4 pontot kapott:13 versenyző.
3 pontot kapott:24 versenyző.
2 pontot kapott:45 versenyző.
1 pontot kapott:13 versenyző.
0 pontot kapott:10 versenyző.

A KöMaL 2015. szeptemberi matematika feladatai