Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 530. feladat (2021. február)

I. 530. Néhány elem összes sorbarendezését, azaz ismétlés nélküli permutációját nem is olyan könnyű számítógéppel megadni.

Táblázatkezelő programban hozzuk létre az i530 nevű munkafüzetet. Ebben készítsük el az A, B, C, D, E karakterek összes lehetséges permutációját lexi­ko­gra­fikus sorrendben az ABCDE-től az EDCBA-ig. A minta szerint számozzuk és jelenítsük meg az eseteket. Arra figyeljünk, hogy az A oszlopban csak akkor jelenjen meg szám, továbbá mellette a B oszlopban csak akkor legyen a cellának szegélye és #FFFFCC kódú héttérszíne, ha tartalmaz adatot. Az A:B tartomány adatait igazítsuk vízszintesen középre. (A mintán az 1, 2, 3, 4 számjegyek összes lehetséges sorrendjét látjuk.)

Segédszámításokat a külön erre a célra létrehozott Permutáció munkalapon végezhetünk, a Munka1 munkalapon csak az A:B tartomány tartalmazhat adatokat. A megoldáshoz makró vagy más program nem használható, csak a táblázatkezelő beépített függvényei.

Beküldendő egy i530.zip tömörített állományban a táblázatkezelő munkafüzet és egy rövid dokumentáció, amely megadja, hogy a program melyik táblázatkezelő hányas verziójában készült és egy kb. húszsoros magyarázat a megoldás módszeréről.

(10 pont)

A beküldési határidő 2021. március 16-án LEJÁRT.


i530.xlsx

Permutmagyar.docx


Statisztika:

10 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Bagladi Milán Zsolt, Gyönki Dominik, Horcsin Bálint, Nagy 292 Korina, Orosz Réka Ildikó, Vadász Levente Márton, Zádor-Nagy Zsombor.
8 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2021. februári informatika feladatai