Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 537. feladat (2021. április)

I. 537. A táblázatkezelők újabb és újabb verzióiban egyre több gyári függvény segíti a felhasználók munkáját. Némi kreativitással praktikusan használhatjuk munkánkhoz, feladatainkhoz. Ennek a kreativitásnak a kiaknázásáról szól ez a feladat.

Hozzuk létre a táblázatkezelőben az i537 nevű munkafüzetet, annak függvény névre átnevezett egyetlen munkalapjára a mintán látható cellákban sárga háttérrel szereplő alapadatokat gépeljük be, és formázzuk a minta szerint.

A D oszlopba a D3 cellától kezdve lefelé írjunk olyan – függvényeket is tartalmazó – képleteket, amelyek eredménye a mintán látható 12 érték. A felhasznált képletekben és a függvények argumentumaiban csak az A1:C2 tartomány cellái szerepelhetnek (nem feltétlenül az összes), más cellahivatkozások és konstansok nem. Nem számít függvényhasználatnak, ha az eredmény az adott függvény nélkül is ugyanaz az érték, tehát ha egy egész értéket adó, függvény nélküli képlet eredményét függvénnyel kerekítjük.

Nézzünk meg néhány példát:

A feladat: Keressünk a D oszlopba minél több lényegesen eltérő, a feltételeknek megfelelő függvényt. Nem lényegesen eltérőek az alábbi párok:

Max(A1:C1)*MAX(A2:C2)  és   Max(A2:C2)*MAX(A1:C1)

Max(A1:C1)*MAX(A2:C2)  és   Max(B1:C1)*MAX(B2:C2)

C1*darabteli(A1:C2;A2)   és   C1*darabteli(A1:C2;B2)

Az E oszlopban jelenjen meg a D oszlopban megjelenő képlet eredménye úgy, mintha a C1 cella értéke 4 lenne. Az F oszlopban jelenjen meg a D oszlop ugyanezen sorában szereplő képlet szövege.

A D, E és F oszlop nem üres cellái kapják meg a mintán a D3 cellában látható formázást (szegélyezett halványkék hátterű).

Minden, a feltételeknek megfelelő sorért 0,2 pont kapható, de az összes pontszám nem haladhatja meg a 10 pontot. A fenti jó példák felsorolásáért sem jár pont.

A feladatban nem használható saját függvény vagy makró.

Beküldendő egy i537.zip tömörített mappában a táblázatkezelő munkafüzet és egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a megoldáshoz alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma.

(10 pont)

A beküldési határidő 2021. május 17-én LEJÁRT.


i537mintamegoldas.xlsx


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Gyönki Dominik, Horcsin Bálint, Nagy 292 Korina, Orosz Réka Ildikó, Tóth 057 Bálint, Ürmössy Dorottya.
7 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2021. áprilisi informatika feladatai