Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 443. feladat (2017. december)

I. 443. Bergengóciában a király – érezve, hogy megöregszik – megajándékozná egy vagy több fiát adott összértékű kincseivel. Egyik kincsesládájából legfeljebb három különböző értékű tárgyat választana, így egyenlő ajándékokkal biztos nem lepi meg három deli fiát. A király már régóta gondolkodik ezen, így kitalálta, hogy pontosan hány tallér értékben fog ajándékozni, se többel, se kevesebbel. Ha ezt nem lehet pontosan megvalósítani, akkor inkább lemond az ajándékozásról.

A kincstárnok pontosan feljegyezte, hogy a ládában 10 különböző, ismert értékű aranytárgy van. Segítsünk a kincstárnoknak egy táblázatkezelő segítségével az elosztásban. Készítsünk táblázatot, amelybe ha beírjuk a király által elosztandó tárgyak összértékét tallérban, és a ládában lévő 10 aranytárgy értékét, akkor megadja, hogy elvégezhető-e az elosztás, és ha igen, akkor hogyan. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható. Munkánkat i443 néven mentsük el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában.

Alakítsuk ki a minta szerinti táblázatszerkezetet. Segédszámításokat az E oszloptól jobbra végezhetünk, amelyek értelmezését feliratokkal segítsük. A megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használjunk, hogy a király által meghatározott összeg és a láda kincseinek változását a megoldás kövesse.

Az A1 cellába, a király parancsának megfelelően, az elosztandó tárgyak összes értékét tallérban írjuk be. Alatta soroljuk fel a kincsesládában lévő aranytárgyak értékét.

A C2:E2 tartomány celláiban jelenítsük meg, hogy egy, kettő vagy három tárgy ajándékozásakor milyen értékű ékszereket kell a ládából kivenni. Ha valamelyik elosztás nem valósítható meg, akkor a cella üresen jelenjen meg, különben a tallérban értendő értékeket szóközzel válasszuk el.

Beküldendő egy tömörített i443.zip állományban a táblázatkezelő munkafüzet, illetve egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma.

(10 pont)

A beküldési határidő 2018. január 10-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

A feladat megoldása a vártnál nehezebbnek bizonyult. Több olyan helyes megoldás is érkezett, ahol a felhasznált részeredmények nem másolható függvényekkel készültek. Gond lett volna, ha a Király ládikája több kincset rejtett volna.

A versenyzők közül sajnos kevesen írtak magyarázó feliratokat a táblázatukba, így a gondolatmenetük nehezen volt követhető.

Mintamegoldás:

A közölt mintamegoldás Zsombó István, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium 12. osztályos tanulójától származik. Megoldása kiemelkedően szép. Általánosított megoldását részletes magyarázottak látta el: i443.xlsx

Másik helyes megoldás Horcsin Bálint, a budapesti Németh László Gimnázium 9. osztályos tanulójától származik: i443.xlsx


Statisztika:

10 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Bálint Ádám, Horcsin Bálint, Ürmössy Dorottya, Zsombó István.
9 pontot kapott:Békési Péter, Hordós Adél Zita, Porkoláb Mercédesz.
6 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
2 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2017. decemberi informatika feladatai