Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: A KöMaL pontverseny

  [1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]  

Szeretnél hozzászólni? Jelentkezz be.
[241] Iván882005-09-04 19:15:38

Szerintem jó ötlet.

Előzmény: [240] lorantfy, 2005-09-03 18:29:47
[240] lorantfy2005-09-03 18:29:47

Egy ötlet a KöMaL elöfizetők számának növeléséhez:

Az iskolákban év végén könyvjutalmat adnak a kiemelkedő eredményt elért tanulóknak, köztük a matek-fizikából-informatikából jól szereplőknek. A pénz elég kevés van rá és hacsak a szaktanár nem figyel rá, akkor mindenféle leárazott könyvet kapnak.

Ha lenne ilyen, hogy féléves KöMaL előfizetési utalvány, amit az iskola matek tanára interneten megrendelhetne, az árát átutalnák és postán kapnának egy előfizetési kártyát, amit kitöltenének a jutalmazott tanuló nevére.

Így a metekversenyen jól szereplő gyerek jutalomkönyv helyett megkapná a féléves előfizetői kártyát, amit postán beküldene a szerkesztőségbe és kapná a címére a lapot. Ha lejár a fél év sokan meghosszabbítanák az előfizetést.

Különböző helyi és megyei matekversenyeken is adhatnák a rendezők a helyezetteknek.

Egyszerre minimum 2 kártyát lehetne igényelni, két egymásutáni félévre, így meglenne egy éves előfizetés.

Nem jár befektetéssel, meg kell hirdetni a lapban és a honlapon, esetleg e-mailben körlevelet köldeni az iskoláknak a matek-fizika-informatika tanároknak címezve, hogy van ilyen lehetőség.

Szóljatok ha szerintetek hülyeség, nem sértődök meg!

[239] rizsesz2005-07-20 17:03:54

A másik nagyon-nagy problémám tényleg a fizikások érdekeit szolgálja, úgy érzem egyszerűen, hogy ők teljesen ki vannak szolgáltatva a javítóknak, abban az értelemben, hogy esetlegesen sincs időben esélyük arra, hogy tájékoztatva legyenek a helyes megoldásokról, ugyanis 2 éve nincsen fenn az oldalon a fizika feladatok megoldása. Szerintem ez ellen tényleg tenni kellene valamit, esetleg egy hallgatót megbízni ennek elkészítésével, bár nem tudom mekkora munka egy hónapban ezek felrakása a honlapra (azonban belegondolhatunk abba, hogy eddig is legalább a feladatok felénél csak végeredmény szerepelt), de a diákokat véleményen szerint ez esetlegesen zavarhatja.

[238] rizsesz2005-07-20 16:59:41

Én egyfelől Suhanc üzenetére szeretnék reagálni, hogy ez sajnos nem feltétlenül kivitelezhető, 2 okból kifolyólag, bár nem tudom, hogy mi a szerkesztőség jelenlegi álláspontja a kérdésről. Tehát az indokok: egyrészt a hihetetlen nagy mennyiségű dolgozatot tárolni kell, rendszerezni, így ebből kifolyólag a dolgozatok nem maradnak meg a végtelenségig. Erre a problémára megoldást biztosít az az elvárás a tanulók részéről, hogy dolgozatukat 2 példányban, egy másolattal együtt készítsék el. A másik gond az az, hogy az egyenletes elbírálás érdekében egy adott feladathoz egy javító tartozik, és így főleg a nyár közepén előkeríteni egy javítót nehezebb, akár nem is elvárható.

[237] Suhanc2005-07-19 18:48:48

Tisztelt Szerkesztőség!

Régebbi emlékeim szerint a pontversenybe küldött dolgozatok a szerkesztőséget felkeresve megtekinthetőek. Ennek a hogyanjáról szeretnék érdeklődni...mikor lehet bemenni a szerkesztőségbe, kit célszerű keresni ilyenkor? Lehetséges-e ott helyben kérdezni a dolgozat javítása felől?

Segítségüket előre is köszönöm!

[236] Suhanc2005-07-07 10:05:49

Kedves LÁszló!

A leírtak szerintem is híven tükrözik a valóságot, és az elképzelést helyesnek látom. Bár gyakorlatom nincs dolgozatjavításban, elképzeléseim vannak. Amennyiben a dolgozatokat visszakapni kívánó versenyzők 2 példányt küldenek, úgy azon megjelölni a kritikusnak ítélt részeket a javítás közben valóban nem sokkal növeli a javításra fordított időt. A megcímzett és felbélyegzett válaszborítékok feladása szintén elviselhető munkatöbblet. Bár könnyen beszélek, hisz nem nekem kell megtennem... mindössze azt akartam ezzel elmondani, hogy GD ötletét kivitelezhetőnek találom.

Előzmény: [234] lorantfy, 2005-07-05 16:43:28
[235] Doom2005-07-06 16:40:59

Kedves lorantfy!

Én egyetértek veled, kivéve azt, hogy sztem azért többen kérnék a kijavított feladatok visszaküldését.

Üdv: Gergő

Előzmény: [234] lorantfy, 2005-07-05 16:43:28
[234] lorantfy2005-07-05 16:43:28

Kedves GD!

Nagyon jó a hozzászólásod, lehetne ezekről a kérdésekről újra beszélni. Legutóbb 2004. februárjában merült fel a téma és Kós Géza is egyetértett azzal, hogy ha úgyis felkerülnek a megoldásvázlatok, akkor sokkal jobb lenne, ha a beküldési határidő lejárta után 1-2 héttel már olvashatók lennének. Hát azóta nem javult a helyzet. A megoldásvázlatok 3-4 hónap késéssel kerülnek fel a honlapra.

Nagyon nagy dolog, hogy a pontverseny állását és a kapott pontokat nyomonkövethetik a versenyzők. Biztos vagyok benne, hogy sokan megnézik a kapott pontjaikat. Itt aztán jönnek a kérdések: Miért kaptam 1 vagy 2 ponttal kevesebbet? - vagy éppen - Miért nem kaptam pontot a megoldásomra? - Ezek a kérdések megválaszolatlanul maradnak!

Szerencsések azok a diákok, ahol az iskolában működő matek szakkörön utólag meg tudják beszélni a feladatok megoldását. De legtöbb iskolában nincs ilyen lehetőség.

Ezért lenne fontos a kijavított dolgozatok visszaküldése, azoknak, akik ezt kérik. Én itt főleg a B pontversenyre gondolok, mert itt azért már elég nehezek a példák ahhoz, hogy az átlag matektanárok válaszolni tudnának a feladatokat beküldő diákok fenti kérdéseire.

Nevezzük rendszeres beküldőnek, azt a diákot, aki havi átlag 1-2 példát beküld. Ilyenből a B pontversenyben korcsoportonként 40-50 fő van. Összesen kb. 200 beküldő. Ezek közül mondjuk 100-an kérnék a kijavított feladatok visszaküldését.

Ezek az emberek - ahogy GD javasolta - két példányban küldenék be a feladataikat és mellékelnének egy nagyobb méretű (A/5) boritékot felbélyegezve, megcímezve. A kiértékelés után a másolat maradna a szerkesztőségben a kijavított a boritékba kerülne. Ha minden példát kijavítottak, akkor lehetne postázni.

Bár az időpont nem a legjobb - ilyenkor nyáron kevesen olvassák a honlapot - DE AZÉRT, AKI OLVASSA SZÓLJON HOZZÁ!

Előzmény: [232] gd, 2005-07-04 13:26:25
[233] Lapis Leonárd2005-07-04 21:51:14

Tisztelt Szerkesztőség!

Meglepve olvastam, hogy a P.3794-es feladat helyes megoldásáért akár 5 pontot is lehetett kapni, és volt aki meg is kapta. Ezzel nem is lenne baj, de a kitűzésekor még csak 3 pontot ért. Ez gépelési hiba?

[232] gd2005-07-04 13:26:25

Tisztelt Szerkesztősség!

Régebben már javasolták, hogy a feladatok megoldásai a beküldési határidő után nem sokkal jelenjenek meg. Ez szerintem nagyon fontos lenne, mert a feladatmegoldó az esetleges hibáiból csak akkor tud tanulni, ha látja a megoldást, mégpedig nem fél évvel később, amikor a gondolatmenetet már teljesen elfelejtette, esetleg maga sem érti, mit miért gondolt. Másrészt esetleges reklamálásra sem marad idő, hiszen mindjárt itt a határidő, és még több hónap megoldásai egyáltalán nem jelentek meg, sok feladat ki sincs javítva. A javaslat óta már több, mint egy év eltelt, és a megoldások azóta is sokkal később jelennek meg. Szerintem akadály nem lenne, hiszen átlagosan így is-úgy is egy hónap jut egy feladatsorra (akár a feladatokkal együtt a megoldásokat is be lehetne írni, és az olvasási jogot csak a beküldési határidő után adni meg automatikusan).

***

Sok érv és ellenérv hangzott már el a feladatsorok visszaküldésével kapcsolatban, ettől függetlenül még hozzászólni ehhez a vitához. Előszöris annyit, hogy több olyan javaslatot olvastam már, hogy aki kíváncsi, menjen be a szerkesztőségbe. Egyrészt nem hinném, hogy ott lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ember leülhessen, tisztességesen átgondolhassa, esetleg másokkal is megbeszélhesse a megoldásokat, másrészt jól nézne ki a Serkesztőség, ha mindenki havonta odajárkálna, aki csak esetleg kíváncsi lenne a javításra. Úgy gondolnám, hogy a megoldásoknak egy válaszborítékba való berakása és feladása összehasonlíthatatlanul kisebb munka, mint a feladatok úgyis elvégzett javítása. Szerintem nincs szükség a megoldásoknak a Szerkesztőségmen való megőrzésére: ha jól tudom, az Abacusnál megbíznak abban, ha az ember megmutatja a visszaküldött, lepecsételt megoldást. (Nem hinném, hogy valaki ezzel csalna.) Ha ebben nem bíznak, két megoldást tudok javasolni: - Mindenki, aki azt akarja, hogy a megoldásait visszaküldjék, két példányban küldi el őket. (Úgyis azt javasolják, hogy tartsunk meg egy fénymásolatot, legfeljebb két példányban kéne lemsolni.) - Másik lehetőség, hogy a megoldás végére vagy a beküldő, vagy a javító egy "VÉGE" vagy hasonló jelzést tesz, az esetlegesen kihagyott üres helyeket pedig, mint a csekken, kihúzza, hogy ne lehessen hozzáírni. Az is jó lenne, ha ez megoldható, a dolgozatokat valamivel gyorsabban kijavítanák, hogy lássuk, melyikeket kell újra átnézni, hogy rájöjjünk, hol a hiba, amikor még emlékszünk a gondolatmenetre, illetve megnézhessük őket nég a reklamációs határidő előtt. (Az Abacusnál 1-2 hónap alatt kijavítják őket. Itt több a dplgozat, de többet is fizetnek a megrendelők. Lehetne külön nevezési díjat szedni annak arányában, hogy ki hány versenyen indul.)

***

Mint az üzenetekből látjuk (velem is történt ilyen), sokszor tűnik el dolgozat, amit ráadásul elég nehéz igazolni. Úgy gondolnám, hogy a kírérőjegyzék arra is való, hogy a javítás után ellenőrizzék, hogy a tanuló összes feladatát kijavították-e. Miért történik mégis ez?

[231] gd2005-07-04 13:24:59

Tisztelt Szerkesztősség!

Grósz Dániel vagyok, és a B. 3759. számú feladat megoldását biztosan beküldtem, egy borítékban a többi októberi feladattal, de a pontszámoknál -- jelent meg. A márciusi B. 3808. feladatot a többi, postán beküldött feladatomtól függetlenül, elektronikus útun küldtem be. (Leírtam a feladatszámot a levélben és a mellékelt rtf fájlban is, a fájlnévben véletlenül b3108-at írtam, de a fájlnéve nem volt kikötés.) Kérem, nézzenek utánuk.

Köszönettel Grósz Dániel

[230] Kovács Péter2005-05-05 13:43:39

Tisztelt Szerkesztőség! Egyszer már írtam, mert az I. 87. számú informatika feladatomat kihúzták, mintha nem is küldtem volna be. Azóta kaptam a feladatra 8 pontot, de most megint csak egy kihúzás szerepel a feladat mellett. Hasonlóan az I. 97. számú feladatomat is kihúzták, pedig azt is beküldtem. Szeretnék érdeklődni, hogy mi lehet a probléma oka. E-mail címem: pjotr129@freemail.hu. Tisztelettel: Kovács Péter

[229] Csimby2005-05-01 21:30:30

x5-10x3y2+5xy4=x(x4-10x2y2+5y4)=x((x2-5y2)2-20y4)= =x(x^2+y^2(2\sqrt{5}-5))(x^2+y^2(-2\sqrt{5}-5))=0

3 eset lehetséges:

x=0, ez az y tengely egyenlete

x^2+y^2(2\sqrt{5}-5)=0\to y^2=\frac{x^2}{5-2\sqrt{5}} ebből kijön két egyenes

x^2+y^2(-2\sqrt{5}-5)=0\to y^2=\frac{x^2}{5+2\sqrt{5}} úgyszintén

Előzmény: [228] Iván88, 2005-05-01 20:36:21
[228] Iván882005-05-01 20:36:21

Tisztelt Szerkesztőség! Azt szeretném kérdezni, hogy azoknak a feladatoknak a megoldsait, amik se a lapban se a honlapon nem tudom elolvasni (különösen az A feladatok-én még csak 10-es vagyok, ezért általában hozzá se tudok szagolni, kicsit nehezek... , de kíváncsi lennék, hogyan lehet ezeket megoldani, de ezzel aligha vagyok egyedül. Ha a szeptemberi megoldások kint vannak, akkor a többit is ki lehetne tenni), hogyan tudnám mégis csak megszerezni? Miért nincsenek kint a Decemberi matekfeladatok megoldésvázlatai?

C. 788. Ábrázoljuk az

x5-10x3y2+5xy4=0

egyenlet megoldáshalmazát a derékszögű koordinátarendszerben.- különösen erre a feladatra vagyok kíváncsi, mert még nem jöttem rá. Várom a válazsaikat! Üdvözlettel: Gresits Iván 10. osztályos tanuló

[227] Kós Géza2005-04-29 13:30:50

Gépelési hiba lehetett. Kijavítottam 3 pontra.

Előzmény: [226] lorantfy, 2005-04-29 10:33:06
[226] lorantfy2005-04-29 10:33:06

Tisztelt Szerkesztőség!

A 2005. januári feladatoknál a B.3784 feladat megoldása utáni statisztikában a 3 pontos feladatra az egyik versenyző 9 pontot kapott. Ez programhiba, vagy valamilyen különleges megoldást adott a feladatra és azért kapta?

[225] lorylaci2005-04-20 16:19:14

Tisztelt Szerkesztőség!

A C pontversenyben a pontverseny állásánál azt találtam, hogy a C 795-799. feladataimat kihúzták, mintha nem küldtem volna be.

Az 5 feladat megoldását egy dokumentumban, tömörített formában március 12-én küldtem el e-mail mellékletben a szerkesztőség címére. Kérem nézzenek utána a feladatoknak.

Köszönettel: ifj. Lorántfy László

[224] Gy. Örs2005-04-20 14:07:32

Tisztelt Szerkeztőség! Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent az, hogy nevemnél a január havi megoldásához (P. 3764.) azt írták, hogy nem versenyszerű. Válaszukat minnél hamarabb várom Győrffy Örs

[223] rizs2005-04-13 22:42:25

Tisztelt Szülő!

A hozzászólásával kapcsolatban annyit szeretnék mondani, hogy eddig nem volt fóruma a reklamációknak, illetve 1,5 éve, ahol nyilvánosan kiderült volna, hogy esetlegesen a szerkesztőség hibázik. Két dolog biztos: az egyik az, hogy idén lépett rendszerbe az a szabály, hogy a késve (akár 1 nappal később) elküldött dolgozatok nem kerülnek elbírálásra. Véleményem szerint a nem versenyszerű pontverseny nyilvánossá tétele sem valami igazán kellemes dolog; sajnos nem feltétlenül azok szerepelnek rajta, akiknek igazán kellene; a jelenlegi "első helyezett" is 8. éve foglalkozik a kömallal, nagyon sokszoros díjazott. Másrészt amióta egyre többen küldenek be e-mailben dolgozatot, azóta sajnos arra is számítani kell, hogy a dolgozat esetleg nem megy át a rendszeren. Erre az eshetőségre is létezik egy módszer amúgy, mely szerint az elküldött e-mailt ne töröljük ki. Harmadrészt pedig úgy érzem, hogy mivel egy fordulóban közel 10000 dolgozat érkezik be, de legalábbis mindenképpen ezres nagyságrendű, ezért sajnos kiküszöbölhetetlen az, hogy néha el ne keveredjen egy-egy csomag, egy-két dolgozat. Ezeket (akárhonnan kerülnek elő) mindig beteszik a közösbe, amit a javítók minden alkalommal átnéznek, azaz legrosszabb esetben is (ami havi egy alkalom) legfeljebb egy hónap késéssel kijavításra kerülnek.

Előzmény: [221] golaci, 2005-04-13 18:30:51
[222] rizs2005-04-13 22:17:49

Kedves Zoli! Úgy tudom, hogy minden dolgozatod elbírálásra került, vagy fog kerülni, hiszen valóban időben megérkeztek. Egy javító.

Előzmény: [209] Blázsik Zoltán, 2005-02-09 22:03:19
[221] golaci2005-04-13 18:30:51

Tisztelt Szerkesztők! Tudom, hogy sokat áldozatos munkája van minden évben ebben a versenyben,a feladatok javításában, a szervezésben. Azonban olvasgatva a hozzászólásokat és ismerve saját fiam esetét is valami idén nem úgy működik, mint ahogy megszokhattuk éveken át. Úgy gondolom, hogy ha már egyszer van ez a verseny és a fiatalok minden idejüket, energiájukat belefektetik,nap mint nap versenylázban égve nézegetik az eredményeket,akkor korrektebbül kellene működtetni gépezetet. Vagyis a jelzett technikai malőröket, az elmaradt ill. késésben lévő javításokat, pontozási reklamációkat meg kellene vizsgálni és legalábis válaszra méltatni. Ennyi reklamáció, mint az idén, még nem volt! Üdvözlettel, egy szülő

[220] Yegreg2005-04-06 18:28:28

Kedves Zoli! Semmiképen se hagyd abba a versenyt, márcsak azért se, mert egy versenynek a fő céljaként azt tartom, hogy tanulj a feladatokból(stb.), és ebben, úgy gondolom, a kijavítatlan dolgozat nem akadályoz. Persze, ha nem küldenéd be, de megcsinálnád, akkor is kb. ugyanannyit tanulsz belőle, mintha nem javították volna ki, de a jövőben időben elküldött dolgozataid igen nagy valószínűséggel kijavítják. A versenyszerűtlenségről csak annyit, hogy a versenyszerűtlenek listája erről szól: "Nem versenyszerűnek számítanak azok a dolgozatok, amelyeket határidő után adtak fel; nem felelnek meg a versenykiírásban előírt formai követelményeknek (pl. több feladat megoldása egy lapon); vagy pedig nyilvánvalóan több versenyző közös munkájával, másolással készültek.", ahol ott található a nem időben beküldött dolgozat is, de úgy láttam, hogy a neved levették a listáról. Szóval ne szomorkodj:), a munkább nem ment kárba, csak nehezen látható közvetlen haszna...:) Na jó, további sok sikert kívánok! Yegreg

Előzmény: [209] Blázsik Zoltán, 2005-02-09 22:03:19
[219] Szabó Dani2005-03-23 18:43:28

Tisztelt Szerkesztőség! Néhány napja néztem a fizika (P) pontverseny állását, és két januári feladnak a megoldásait már megjelenítették. Azonban most a kijavított feladatok között egyetlen januári példa sem szerepel. Azt szeretném kérdezi, hogy mi az oka ennek?

[218] Iván882005-03-21 21:15:21

Tisztelt Szerkesztőség! Nézegetve a pontverseny állását, bennem felmerült néhány kérdés(főleg a P-jelű fizikai példákkal kapcsolatban). Mit és hogyan pontoznak? Ez azért is érdekes, mert a fizikai feladatok megoldásait nem teszik ki a netre, és (pl: a márciusi számban csak egy olyan feladat van a megoldások között, amelyikre küldtem megoldást) így van egynéghány feladat, amire nem tudom, hogy mire és miért kaptam pomtot, ill. levonást. Bevallom őszintén én sem küldtem pl. válaszborítékot, így én is sáros vagyok ebben. De ennek az az ára, hogy lehet, hogy sose tudom meg, mire kaptam pontot, és mire nem, és így tanulni sem tudok belőlük. Én elismerem, ha valamit rosszul írtam, kihagytam, elnéztem, stb. Azonban így "csak mérgelődök", ez főleg akkor zavar, ha vagy a suliban beszélem meg, vagy a KöMaL- ban olvasom az aktuális feladatot, és az eredmény jó, de csak 1-3 pontot kapok a 4-ből. Tudnak, valamit tenni, vagy nekem kéne valamit tennem? Ezt mindenfélkeképpen írják meg nekem <ivan9d@freemail.hu> Üdvözlettel: Gresits Iván Bp, E5vös József Gimnázium 10. évfolyam.

[217] rizs2005-03-20 22:57:21

Kedves MatLap74!

Mivel a februári szám megjelenése után derült ki, hogy hibásan jelent meg a feladat, ezért feltételezhető volt, hogy nem jut el minden diákhoz az internetes figyelmeztetés a hibáról. Ezért értelemszerűen voltak, akik a feladatokat a hibás verzió alapján oldották meg. Mivel minden feladatnak személyre szabott javítója van, azaz az elkésett dolgozatok is ugyanahhoz az embernek kerülnek, meg van internetes nyilvántartás, ezért tudjuk, hogy ki oldotta meg a feladatot a végleges formájában. Ezeknek a tanulóknak már feltüntették a pontját a pontversenyben és az nem változik. A C. 792. esetében a 300 dolgozatból közel 20-an dolgoztak a 0-s menettel, az ő dolgozatukat félretettük, és nekik kell beküldeniük a javított feladatra megoldást. Lényegében ennyi, Üdv KA

  [1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]    [21]    [22]    [23]    [24]    [25]    [26]    [27]    [28]    [29]    [30]    [31]